Presuda Ivi Sanaderu u utorak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prva presuda bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu izreći će se na zagrebačkom Županijskom sudu u utorak 20. studenoga, nakon što su tužiteljstvo i obrana u posljednja dva dana iznijeli svoje završne govore u slučajevima Hypo i Ina-MOL.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Ivana Turudića presudu će objaviti u 10 sati u velikoj dvorani zagrebačkog Županijskog suda u kojoj se Sanaderu u ovom postupku sudilo nešto više od godinu dana.

Odvjetnici Ive Sanadera danas su u svom završnom govoru na prvom suđenju bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a isticali da on nije kriv za ratno profiterstvo u slučaju Hypo te primanje 10 milijuna eura mita od mađarskog MOL-a te da ga stoga treba osloboditi.

"Smatram da naš branjenik nije počinio niti jedno od kaznenih djela za koja ga se tereti", kazao je jedan od branitelja Čedo Prodanović. Pritom je upozorio na specifične okolnosti ovog suđenja - od činjenice da se prvi puta sudi bivšem premijeru, do intenzivnog medijskog praćenja ovog slučaja koje je "manje profesionalno, a više senzacionalističko".

Smatra i da je USKOK počinio niz bitnih grešaka tijekom postupka koje su ga "bitno determinirale" te je on "krenuo napamet". "Neki bitni svjedoci u istrazi nisu ispitali, dok su se drugi ispitivali previše pa su nerijetko i mijenjali iskaze. U hodu su se mijenjali argumenti, ali se ostajalo pri istom stavu bez ikakvog uzmaka i profesionalnog odmaka", ustvrdio je Prodanović.

Dodao je da se obrana pritom prikazivala kao netko tko se "usuđuje suprotstaviti DORH-u u njegovoj svetoj misiji", a sve pod "otrcanom sintagmom nulte tolerancije na korupciju". "Sve se to događalo uz orkestriranu podršku odabranih medija koji su od DORH-a dobivali podatke, a za uzvrat su nekritički pratili ovo suđenje, pri čemu se svakodnevno pratila osoba Ive Sanadera i njegova obitelj. Godinu dana se o njemu priča na najgori način, naziva ga se veleizdajnikom, a njegovu obitelj se prikazuje kao osobe koje troše novac stečen kriminalom", kazao je.

Ocijenio je da je takva klima stvarala pritisak na sudionike postupka, svjedoke i sud, zbog čega se postavlja pitanje je li ostvario pravo na pravično suđenje. "Po stajalištu Europskog suda za ljudska prava sigurno ne, ali o tom potom", rekao je Prodanović.

Odbacujući optužbe koje Sanadera terete za ratno profiterstvo jer je sredionom 90-ih primio proviziju od austrijske Hypo banke Prodanović je kazao da se toj novoj zakonskoj odredbi pribjeglo samo kako bi se "izbjegli problemi sa zastarom".

"To djelo nije u korelaciji s ratnim stanjem koje bi mu omogućilo izvršenje kaznenog djela, osim puke podudarnosti da se to događalo dok je bio rat. Ovo što mu se inkriminira nema elementarne logike, u suprotnom bi se svako nedjelo koje se dogodilo u vrijeme rata moglo goniti po zakonu o ratnom profiterstvu", zaključio je Sanaderov branitelj.

Ponovio je da za to kazneno djelo nema sudske prakse, jer je za njega optužen jedino Sanader, kao i da je tijekom postupka dokazano da je proviziju primio Eugen Laxa, a da Sanader nije niti vodio pregovore s bankom koja je Hrvatskoj 1994. odobrila kredit za kupnju zgrada veleposlanstava.

U nastavku završnog govora obrana će iznijeti svoje viđenje o iskazima svjedoka i dokaznoj dokumentaciji u slučaju navodnog Sanaderova primanja mita od mađarskog MOL-a radi prepuštanja upravljačkih prava u Ini, zbog čega ga je tužiteljstvo u završnom govoru nazvalo izdajicom nacionalnih interesa.

Nasuprot obrani koja tvrdi da Sanader nije počinio niti jedno kazneno djelo i da ga se treba osloboditi, tužiteljstvo je za njega jučer zatražilo najveću zakonom propisanu kaznu od 15 godina zatvora. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter