Presuda Delton ima politicki element

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Vjerujem da je Lidija Delton željela uciniti sve najbolje Gradu Vodnjanu i da nije kriminalac niti lopov", rekao je u ponedjeljak navecer nakon sastanka Predsjedništva IDS-a predsjednik stranke Ivan Jakovcic, komentiravši nedavnu nepravomocnu presudu bivšoj nacelnici Vodnjana koja je osudena na cetiri godine zatvora, a mora vratiti i 47 milijuna kuna. Jakovcic vjeruje da Delton nije imala nikakve osobne koristi i dodaje da je moguce da proces u nastavku dobije neke druge predznake.

- Presuda ima politicki element. Bila je to samostalna odluka Grada Vodnjana o prodaji nekretnina, a Delton je bila prva medu jednakima i potpisala je ono što su i drugi odlucili. Ne vidim i nije dokazano da je imala ikakve osobne koristi i cini mi se da je rijec o zadiranju u pravo jedinice lokalne samouprave da odlucuje i u tom kontekstu to je jedan od presedana koji nije dobar.

Ako se dokaže da je ona zaista opljackala, onda joj treba suditi, a cinjenica je da je sve bila dugogodišnja medijska prica koja sada ima i sudski epilog, rekao je Jakovcic i dodao da namjerava pomoci Delton moralno i argumentima ako ga se bude pitalo.

Naglasio je da se na sastanku predsjedništva razgovaralo o parlamentarnim izborima te da je IDS stranka koja je u svakom trenutku spremna na izbore, no da je ocito da se oni nece održati prije kasne jeseni. Komentirajuci odnose u Kukuriku koaliciji konstatirao je da nema nikakvih problema te da za medustranacku suradnju nisu bitni nikakvi pojedinacni istupi.

- Odnosi unutar koalicije su, po procjenama našeg predsjedništva, odlicni i u tom kontekstu iskrice koje su se nedavno dogadale nece u pitanje dovesti našu suradnju, rekao je. Ulazak Hrvatske u Europsku uniju bila je treca tema sastanka, a stav IDS-a je da pregovori trebaju završiti krajem lipnja ili najkasnije u prvoj polovici srpnja. U stranci smatraju da Vlada treba uložiti sve napore kako bi gradanima, medu kojima euroskepticizam u zadnje vrijeme osobito raste, pojasnila sve prednosti EU-a.

 - Ako su to vec igre i unutar EU-a koje možemo razumjeti, ne želimo razumjeti da Hrvatska bude na klupi za cekanje jer za to nema potrebe, rekao je Jakovcic. Nije želio komentirati sudski proces "Kajin-Kiršic" te je rekao tek da se ne može spuštati na razinu Kiršica koji je, kako je kazao, u labinskim okvirima ocijenjen rijecima koje ne želi niti izgovoriti.


Podijeli: Facebook Twiter