Presuda Čačiću stigla na zagrebački Županijski sud

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na zagrebački Županijski sud danas je iz Mađarske stigao sudski spis s presudom kojom je bivši prvi potpredsjednik Vlade osuđen na 22 mjeseca zatvora zbog prometne nesreće koju je prije tri godine skrivio u toj zemlji, a u kojoj su poginule dvije osobe.

"Sud je zaprimio spis koji će preuzeti tročlano izvanraspravno vijeće koje će odlučiti o kazni", potvrdio je za Hinu glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić. Dodao je da je još prerano govoriti o tome kad će izvanraspravno vijeće donijeti odluku te je objasnio da vijeće nije vezano određenim rokom.

Sjednica vijeća nije javna, a na njoj se neće raspravljati o krivnji, činjeničnom opisu djela i pravnoj kvalifikaciji iz mađarske presude, nego samo o kazni i je li ona u skladu s hrvatskim zakonima i sudskom praksom. Odluka vijeća nije konačna jer se nezadovoljna stranka još može žaliti Vrhovnom sudu.

Čačić, po pravomoćnoj presudi mađarskog suda, u zatvoru mora odslužiti polovicu dosuđene kazne.

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog suda kaznu ne može povećati, ali je može smanjiti ili zamijeniti uvjetnom. No, s obzirom na to da je Mađarska dala samo prethodnu suglasnost, a ne i potpunu suglasnost za Čačićevo izdržavanje kazne u Hrvatskoj, ona ima konačnu riječ pa predmet, odnosno suglasnost, može povući ako ne bude zadovoljna odlukom zagrebačkog suda. U tom bi slučaju bivši prvi potpredsjednik Vlade kaznu ipak služio u susjednoj zemlji.

Hrvatska s Mađarskom nema bilateralni ugovor o suradnji u izvršavanju zatvorskih kazni, ali mogućnost da zatvorsku kaznu služi u Hrvatskoj Čačiću dopušta Konvencija Vijeća Europe o transferu osuđenih osoba. Čačić je u studenome prošle godine to i zatražio, a Mađarska je krajem prosinca dala prethodnu suglasnost da kaznu može odslužiti u Hrvatskoj.

Županijski sud u mađarskome gradu Kapošvaru osudio je 14. studenoga 2012. Radimira Čačića na godinu dana i deset mjeseci zatvora zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj su 8. siječnja 2010. u Mađarskoj poginule dvije osobe.

Nakon objave presude Čačić je dao ostavku na dužnost prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter