Presuda Cacicu 29. lipnja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Županijskom sudu u Kaposvaru završilo je sudenje potpredsjedniku hrvatske Vlade Radimiru Cacicu zbog izazivanja prometne nesrece u kojoj su 2010. život izgubile dvije osobe, a završne rijeci obrane i tužiteljstva zakazane su za 29. lipnja kada ce se objaviti i nepravomocna presuda.

Cacic je novinarima kratko nakon izlaska iz sudnice rekao da ne ocekuje ništa. "To nije na meni. Sud ce presuditi", kazao je nakon dvosatnog rocišta na kojem su ponovo saslušana dvojica prometnih vještaka koja su se ranije sporila je li Cacic vozio prebrzo i neprilagodeno uvjetima na cesti kada se prije dvije godine sudario na autocesti Nagykanisza - Budimpešta.

Vještak Zoltan Lovasz ponovio je da je Cacic vozio prebrzo, izmedu 140 i 150 kilometara na sat, uz mogucnost pogreške od 10 do 15 posto, što bi u konacnici znacilo da je vozio izmedu 125 i 165 kilometara na sat.

Automobil škoda fabija na koji je naletio, po njegovim procjenama, vozio je 40 kilometara sporije. Lovsz je tako potvrdio svoje ranije mišljenje da je za nesrecu u prvom redu kriva neprilagodena brzina, što Cacic od pocetka postupka negira tvrdeci da je vozio 125 kilometara na sat, odnosno sporije od dopuštenih 130 kilometar na sat i da je neposredno prije udara na cesti uletio u oblak magle.

Vještak Mihaly Rektor, koji je ranije ustvrdio da Cacic nije vozio prebrzo te da je smrt dvoje putnika u fabiji izazvao naknadni udar u ogradu autoceste, na današnjem je rocištu izjavio da je proucavajuci strucnu literaturu zakljucio da je Cacic vozio 135 kilometara na sat.

Vještak Rektor je kazao da u trenutku sudara, osim vozacice, u škodi putnici nisu bili vezani, a po nacinu kako se otvorio zracni jastuk u Cacicevom chrysleru ustvrdio je da nije bila prevelika brzina. Dodao je da je chrysler nakon sudara usporio na 120 kilometara na sat, a škoda ubrzala na 100 do 120 te je udarila u ogradu, što je, po njegovom mišljenju, bilo kobno.

Na upit sutkinje je li sudar automobila prouzrocio ozljede kod putnika u škodi, Rektor je ponovio da nije, vec da su ih uzrokovali kasniji udar i ispadanje putnika iz automobila.

Cacic je na kraju na upit tužiteljstva odgovorio da je na dan nesrece imao slobodan dan, da nije bio u žurbi niti je imao ikakav sastanak te da je išao u grad Zalaegerszeg raspitati se o kupnji uredaja koji proizvodi kristalne skulpture. S obzirom na rutu kojom se vozio, rekao je da se nije izgubio, vec samo nije vodio racuna da stigne kracim putem.

Prvi potpredsjednik hrvatske Vlade je nakon rocišta ocijenio da su oba vještaka bila korektna i utvrdila da se ne može elektronickim modelom dati potpunu preciznost brzine.

Cacic se na sudu pojavio u pratnji svog hrvatskog odvjetnika Cede Prodanovica, a u sudnici je bila i vozacica Katalin Liptak na koju je svojim chryslerom 300 C Cacic naletio u sijecnju 2010. Od posljedica nesrece smrtno su stradali njezina 81-godišnja majka Imrene Antal i 60-godišnji suprug Gyorgy Liptak. Nesrecu je u škodi preživjela i Zoltanne Hitter.

Sudenje prati velik broj novinara i fotoreportera iz Hrvatske te lokalnih madarskih medija iz kojih procjenjuju da bi od prvostupanjske presude do pravomocnosti moglo proci od godine do dvije.

Cacic je svojevremeno rekao da ce se iz politike povuci ako osuda bude bila bezuvjetna, a jucer je izjavio da se "zbog nesreca ne odlazi, ako su nesrece. "Ako postoji odgovornost, onda se odlazi", kazao je Cacic. (Hina)

Zastupnici oprecno o Cacicu


Moralni standardi, ako postoje, moraju biti jednaki za sve, izjavila je novinarima u Saboru SDP-ova zastupnica Mirela Holy, upitana je li Cacic trebao preuzeti odgovornost i snositi posljedice za prometnu nesrecu u kojoj su poginule dvije osobe, SDP-ova zastupnica Mirela Holy rekla je da kako smatra da Cacic uopce nije ni trebao biti clan vlade, s obzirom na to koliko je u zadnjih šest mjeseci "slucaj Cacic" naštetio vladi.

Goran Beus Richembergh
(HNS) istaknuo je pak kako HNS-u ne bi bilo lakše da Cacic nije prvi potpredsjednik Vlade, jer im je njegova sadašnja pozicija jamstvo da ce programi HNS-a biti provedeni. Na pitanje ostaju li u HNS-u i dalje pri stajalištu da ce Cacic otici iz Vlade ako presuda bude osudujuca podsjetio je da je Cacic rekao da je osudujuca pravomocna presuda, dakle bezuvjetna kazna, opredjeljujuci faktor, rekao je Beus Richembergh.

Damir Kajin
(IDS) mišljenja je pak da ce Cacic, kako je najavio, u slucaju osudujuce presude, odstupiti s mjesta u vladi. "Svi znamo što je Cacic govorio i tako ce vjerojatno i postupiti", rekao je Kajin.

Cacicu bilo bi mudro povuci se iz Vlade bude li nepravomocno osuden, te se vratiti bude li osloboden u drugostupanjskome postupku, predlaže Nikola Kristic, predsjednika Transparency Internationala Hrvatska, koji podsjeca da je Cacicev slucaj specificna situacija za koju nema zakonski predvidenih rješenja.

Osobno, Cacic ce doživotno nositi teret dva života, bio kriv za nesrecu ili ne. Politicki, ako bude osuden, neovisno u prvome ili drugom stupnju, to postaje moralno pitanje u kojemu bi morao povuci konzekvence, ocijenio je Kristic.

Filozof Žarko Puhovski odavna vec misli da se Cacic, opterecen teretom sudenja, nije ni trebao kandidirati za vladu. Na pitanje komplicira li cijelu situaciju dojam da je Cacic nezamjenjiv, Puhovski odgovara kako je u Racanovoj Vladi on doista bio dragocjen ministar, "ali ne vidim da je i približno tako efikasan sad kad je dobio šire ovlasti". "Prica o njegovoj nezamjenjivosti loš je vic. (B. P. /Hina)


Podijeli: Facebook Twiter