Presuda Breiviku 24. kolovoza

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Presuda Andersu Behringu Breiviku, optuženom za smrt 77 osoba lani u Norveškoj, izreci ce se 24. kolovoza, rekla je sutkinja Wenche Elizabeth Arntzen u petak, zadnjeg dana sudenja ekstremnom desnicaru.

Tridesettrogodišnji Breivik zatražio je oslobadajucu presudu, ocijenivši da je napade 22. srpnja 2011. pocinio da bi "prave Norvežane" zaštitio od islama i multikulturalnosti.

- Ne mogu priznati krivnju. Pozivam se na nacelo nužnosti (koje u iznimnim okolnostima dopušta ubijanje) jer sam se borio za svoj narod, svoju kulturu i svoju zemlju, rekao je Breivik u završnoj rijeci.

U svom ideološki obojenom govoru od tricetvrt sata Breivik je, navodeci za primjer "Seks i grad" i norveške umjetnike, potomke useljenika koji su nastupili na Euroviziji, kritizirao seksualnu slobodu koja prijeti tradicionalnoj obitelji i širenje multikulturalnosti.

U obracanju sucima optuženik je istaknuo da ce "povijest pokazati jesu li sudili covjeku koji je htio zaustaviti zlo" i koji je "pocinio manje barbarstvo da bi sprijecio vece".

Njegovi su odvjetnici tijekom dopodneva zatražili najblažu mogucu zatvorsku kaznu za svog branjenika, ocijenivši da je kazneno ubrojiv i odbacivši mogucnost njegova zatvaranja u psihijatrijskoj ustanovi, što je dan ranije zatražilo tužiteljstvo.

22. srpnja 2011. Breivik je otvorio vatru na mlade laburiste u ljetnom logoru na otoku Utoeyji, ubivši 69 osoba, vecinom mladih. Nešto ranije aktivirao je bombu ispred zgrade vlade u Oslu, usmrtivši osam ljudi.

Ako ga sud proglasi kazneno neubrojivim, ekstremist bi mogao završiti na zatvorenom odjelu psihijatrijske ustanove, vjerojatno do kraja života. Proglase li ga sposobnim da kazneno odgovara, može dobiti 21 godinu zatvora, a ta se kazna može produljivati sve dok ga sud bude smatrao opasnim.


Podijeli: Facebook Twiter