Prestrog vizni režim šteti gospodarstvu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Stjepan Mesic je u ponedjeljak pozvao Vladu na liberalizaciju viznog režima sa zemljama Perzijskog zaljeva radi olakšavanja putovanja u Hrvatsku turistima i poslovnim ljudima iz tih zemljama. Mesic je takoder rekao da je nakon isteka predsjednickog mandata spreman svojim vezama i dalje pomagati hrvatskim tvrtkama u osvajanju tržišta zemalja tzv. Treceg svijeta.

"Zašto se ljudima iz zemalja poput Kuvajta, Saudijske Arabije, Katara, Omana i Arapskih Emirata ne bi liberalizirao vizni režim, kao što smo to ovog ljeta ucinili u slucaju Ukrajine i Rusije", pitao je Mesic na okruglom stolu posvecenom konkurentnosti Hrvatske. Predsjednik je rekao da poslovni ljudi i turisti iz zemalja Zaljeva trebaju cekati tri-cetiri mjeseca na odobrenje putovanja za Hrvatsku zbog komplicirane procedure.

"Naši vjerojatno provjeravaju nije li netko iz tih zemalja u rodu s Bin Ladenom. No, teroristima ne trebaju putovnice, što je pokazao i teroristicki napad u Mumbaiju", kazao je Mesic i napomenuo da prevelike ograde štete gospodarskim vezama.

Pažnju skupa je privukao profesor Ljubo Jurcic ustvrdivši da nije tocno da turizam cini 20 posto hrvatskog BDP-a, kako se cesto govori. Naime, u BDP se uracunava dodana vrijednost, a najveci dio od sedam milijardi eura koje donese turizam je prethodno uvezeno. Dodana vrijednost turizma je oko tri milijarde eura godišnje, odnosno ispod 10 posto BDP-a, koji iznosi oko 42 milijarde eura, procijenio je Jurcic.


Podijeli: Facebook Twiter