Prestižna europska kulturna nagrada Jasmili Žbanić

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bosanska redateljica Jasmila Žbanić ovogodišnja je dobitnica jedne od najprestižnijih europskih kulturnih nagrada Kairos 2014, za njezina umjetnička postignuća i aktivizam u zauzimanju za žrtve rata na Balkanu.

Žbanić se na europskoj umjetničkoj sceni istaknula debitantskim filmom "Grbavica" iz 2006., o jednoj od žrtava silovanja u logorima na području bivše Jugoslavije za vrijeme rata u Bosni, za koji je na filmskom festivalu u Berlinu dobila Zlatnog lava za najbolji film. Njezin film, kao i redateljičin aktivizam, nagnali su bosansku vladu da formalno prizna silovanim ženama status žrtava rata, čime im je zajamčena državna mirovina.

- U svojem radu, Žbanić na vlastitom primjeru dokazuje da umjetničke intervencije mogu biti pokretač ključnih društvenih promjena, nesmiljenom se odlučnošću i energijom baveći razotkrivanjem zanemarivanih tema. Temi ratnih trauma pristupa zahtijevajući beskrupulozno suočavanje s njihovim posljedicama, istodobno zastupajući ideju pomirenja i zacjeljivanja ratnih rana. Dodjeljujući joj tu nagradu, sudački panel želi ukazati na važnost njezina rada i skrenuti pozornost javnosti na regiju čije se sukobe u tekućoj klimi europskih kriza često zna zaboraviti, piše u priopćenju sudačkog panela.

Nagradu, vrijednu 75 tisuća eura, redateljici će 23. veljače u kazalištu Deutsches Schauspielhaus u Hamburgu uručiti direktor Berlinalea Dieter Kosslick.

Nagradu Kairos od 2007. dodjeljuje zaklada Alfred Toepfer Stiftung F.V.S. iz Hamburga europskim umjetnicima koji djeluju u području likovnih i izvedbenih umjetnosti, glazbe, arhitekture, dizajna, filma, fotografije, književnosti i novinarstva. Nazvana prema grčkoj božici pravog trenutka, nagrada ima za cilj prepoznati i poticati nastojanja umjetnika u njihovim područjima.

Dobitnike bira nezavisni žiri stručnjaka koji čine ravnatelj Lisztove škole glazbe u Weimaru Christoph Stolzl, glavni urednik njemačkog časopisa Kulturzeit Armin Conrad, novinarka i spisateljica Christine Eichel, direktorica za kulturu Zaklade Schering Heike Catherina Merte, urednik kulture švicarskog radija i televizije Rainer M. Schaper, te dramaturginja i novinarka Nike Wagner.

Jasmila Žbanić (1974.) diplomirala je na Odsjeku za filmsku i kazališnu režiju sarajevske akademije scenskih umjetnosti. Osnivačica je udruženja umjetnika Deblokada. Dobitnica je brojnih nagrada. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter