Prestanak smetnji iz Italije do kraja travnja?!

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

"Smetnje u prijemu signala zemaljske digitalne televizije, koje na području Hrvatske uzrokuju nelegalni talijanski odašiljači, a koje traju od početka prosinca 2010. godine na području Istre (regija D5), djelomično i u regiji D7 (Zadar, Šibenik), a od konca svibnja 2012. godine i na južnom dijelu Hrvatske, zahvaćajući tako cijelu jadranska obalu, dio zaleđa i otoke, trebale bi prestati, ili se značajno smanjiti, krajem travnja ove godine", objavila je u nedjelju tvrtka Odašiljači i veze (OiV) na svojim internet stranicama.

Milijuni za gašenje

Naime, kako se kaže na stranicama OiV-a, izmjenama frekvencijskog plana digitalne televizije (DTT) iz listopada 2014. godine, talijanska nacionalna regulatorna agencija AGCOM je po prvi put iz jadranskih regija Italije izostavila hrvatske kanale i sukladno tome će biti izmijenjene dozvole za rad lokalnim nakladnicima, a primjenom novog plana omogućit će se potpuno uklanjanje ili znatno smanjenje smetnji u mrežama digitalne zemaljske televizije u Hrvatskoj.

Podsjeća se kako je Ministarstvo gospodarskog razvitka Republike Italije (MISE) nakon nekoliko odgoda, u studenom prošle godine donijelo uredbu kojom je pokrenut javni poziv talijanskim nakladnicima televizijskog sadržaja da se do kraja 2015. godine uključe u postupak dobrovoljnog napuštanja radiotelevizijskih frekvencija koje uzrokuju ometanje TV signala susjednih država. Za provođenje navedene odluke resorno talijansko ministarstvo je osiguralo sredstva u iznosu od 50,8 milijuna eura za gašenje ometajućih odašiljača, kao i zamjenske frekvencijske kanale za nakladnike koji žele nastaviti s emitiranjem.

Ostaje mogućnost žalbe

Spomenuta uredba koju je donijelo MISE odnosi se na postupak i rok prijave za dodjelu kompenzacijskih sredstava, temeljem uredbe objavljene 6. lipnja 2015. godine, a koja se odnosi na gašenje odašiljača lokalnih i regionalnih TV mreža koje izazivaju smetnje u Hrvatskoj i drugim susjednim državama. Temeljem tih odluka, 11. ožujka ove godine je objavljena uredba o postignutim dogovorima MISE s nakladnicima lokalnih televizija u regiji Veneto, a 15. ožujka i za regiju Friuli-Venezia-Giulia. Ove uredbe se odnose na smanjenje smetnji na području Istre. Rasporedom kanala smetnje će se znatno smanjiti, ili u potpunosti nestati, i na ostalim područjima Hrvatske, no uredbe o postignutim dogovorima za druge regije iz kojih smetnje u Hrvatsku dolaze još nisu objavljene.

Na zadnjem sastanku radne skupine za prekograničnu koordinaciju Europske Komisije održanom 24. veljače delegacija Italije je potvrdila da će implementacija biti provedena do kraja travnja ove godine i da nema odgode rokova gašenja smetajućih odašiljača. No, za pretpostaviti je da postoji mogućnost žalbe nezadovoljnih lokalnih nakladnika, što bi, kaže se na stranicama OiV-a, moglo dovesti do određene odgode gašenja smetajućih odašiljača. (S. PAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter