Prestanak pušenja je dobar u bilo kojoj životnoj dobi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prestanak pušenja dobar je u bilo kojoj životnoj dobi jer se odbacivanjem cigarete višestruko smanjuje rizik od karcinoma pluca i kronicne opstruktivne bolesti pluca (KOPB), kao dviju bolesti izravno povezanih s pušenjem, a u kratkom vremenu dolazi do znacajnog poboljšanja opceg zdravstvenog stanja bivšeg pušaca, istaknuli su strucnjaci u povodu današnjeg Dana bez duhanskog dima koji se obilježava prvog dana Korizme.

Prema statistici, u Hrvatskoj aktivno puši svaka treca osoba ili oko 1,2 milijuna ljudi. Posebno zabrinjava što je pušiti probalo 70 posto mladih od 15 godina, a 30 posto njih redovito puši, dok je cak 60 posto djece od najranijeg djetinjstva izloženog duhanskom dimu ili tzv. pasivnom pušenju. Hrvatska je zbog svega toga s dvije tisuce cigareta po stanovniku iznad prosjeka Europe, gdje broj konzumiranih cigareta po stanovniku iznosi oko 1.600.

Karcinom pluca najveci je ubojica medu malignim bolestima jer odnosi 20 posto života, pa u Hrvatskoj svake godine umre izmedu 2.600 i 2.700 osoba s tom bolesti, a otkrije se oko 3.000 novooboljelih, upozorio je na konferenciji za novinare, koju je organizirala zagrebacka Gradska uprava, predstojnik Klinike za plucne bolesti Jordanovac prof. Miroslav Samardžija.

Istodobno, od KOPB-a obolijeva 5-10 posto osoba od 40 do 50 godina starosti koji time, istice prof. Samardžija, postaju "respiratorni invalidi" i veliki teret zdravstvenog sustava.

Stoga je Dan bez duhanskog dima posvecen podizanju svijesti o štetnosti pušenja i njegovim posljedicama na zdravlje.


Podijeli: Facebook Twiter