Preskupa karta za premalo Brijuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uplatili smo izlet na otocje Brijuni i iznenadili se cinjenicom da nismo obišli ostatke rimskog Castruma, što je oduvijek bila standardna atrakcija za posjetitelje. Vodio sam drage prijatelje iz Zagreba i doista smo bili iznenadeni rutom turistickog vlakica.

Bio sam još u tijeku rata na Brijunima i tada je vlakic normalno prolazio kraj Castruma, Bijele vile i vodici bi nam ispricali ponešto o svakome. Sada je ruta vlakica kratka i vrlo skromna, ide se kroz raslinje, a na razglasu se cuje - lijevo je ovo desno je ono, ali ustvari ništa od toga se ne vidi! Zamislite da vas vode u obilazak pulskog amfiteatra, ali recimo Kaštanjerom, pa vam kažu na razglasu - tamo lijevo u pravcu mora vam je Arena!?

Dakle, za nemali iznos se ustvari osim dijela uz hotel Neptun te Safari parka, u kojemu se boravi desetak minuta i vidi tek par životinja, ne dobiva cjelovita slika otocja i bitno se osiromašuje sadržaj kupljene karte za izlet.

Možemo li uskoro ocekivati bolju ponudu ili ce kroz neko vrijeme biti dostatno da se iskrcamo na velikom molu, popijemo kavu uz suvenirnicu, kupimo brošuru o otocju i vratimo se u Fažanu? Za 180 kuna premalo!

Zašto se Brijuni zatvaraju prema turistima? Hoce li doskora biti samo za elitu koja ce nociti na otocju? Od pocetne mogucnosti obilaska Velikog Brijuna i Vange - prije rata - do ukidanja obilaska Vange pa zatim ukidanja obilaska vila, pa ukidanja obilaska Castruma... Nema drugog zakljucka nego da se Brijuni vracaju u Titovo doba, jer kad je Tito bio živ, na njih se, osim diplomacije i vojske, nije moglo. Pitanje je tko danas glumi Tita. (Anselmo Medak, Pula)


Podijeli: Facebook Twiter