Presjek kulturno-umjetničkog blaga Istre

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Bogat program ovogodišnje, 50. po redu Smotre narodne glazbe i plesa Istre, koja će se održati u subotu na Forumu, predstavljen je u Komunalnoj palači. Županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica naveo je kako je 50 godina mnogo, a činjenica što se jedna manifestacija održala tako dugo godina svjedoči o njezinoj kvaliteti. Samu je subotnju manifestaciju pobliže predstavila tajnica SAKUD-a Gabrijela Peruško Pujas koja je navela da će se na smotri predstaviti 15 kulturno-umjetničkih društava.

Najmasovnija manifestacija u Istri

- Sudionici će predstaviti različite vrste istarskih tradicijskih plesova - od baluna, polke, stare polke sve do labinskog tanca, zatim svirku na različitim narodnim instrumentima poput šurla, roženica, miha pa sve do kanta na tanko i debelom, bugarenja i kanta uz roženicu, navela je Peruško Pujas.

Izvođače je, kako je pojasnila, izabrala komisija i to nakon što su odgledali tri smotre koje su održane u Barbanu, Labinu i Svetom Lovreču.

- Žiri je imao zahtjevan zadatak no potrudio se izabrati raznovrsne točke koje će prikazati presjek kulturno-umjetničkog blaga Istre, navela je Peruško Pujas te dodala da je ovogodišnja smotra posvećena prof. Slavku Zlatiću, jednome od osnivača Smotre, povodom 105. godišnjice njegova rođenja.

Josip Pino Knapić, predsjednik Saveza folklornih društava Istarske županije, koji okuplja 15 od 19 KUD-ova, koliko ih djeluje u Istri, podsjetio je na povijest ove smotre riječima da je prva održana daleke 1966. godine u Motovunu. Riječ je, kako je naveo, o najmasovnijom manifestaciji ovoga tipa na poluotoku, na kojoj će se okupiti preko 300 folkloraša iz cijele Istre.

Prenošenje s generacije na generaciju

I glazbenik Bruno Krajcar, jedan od članova prosudbenog odbora, naveo je kako je važno sačuvati svoj identitet za iduće naraštaju, a u tome upravo pomažu kulturno-umjetnička društva te smotra poput ove koje nadomještavaju ono što se nekada prenosilo u obitelji, s generacije na generaciju.

Središnju smotru organizira Savez folklornih-društava Istarske županije, SAKUD Pula i Odbor Smotre narodne glazbe i plesa Istre, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Istarska županija - Upravni odjel za kulturu, gradovi Pula,  Poreč i Rovinj, općine Barban, Kanfanar, Vrsar, Medulin,  Kršan te pulska turistička zajednica. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter