Presjek dosadašnjeg stvaralaštva

Izložba se može razgledati svakodnevno do 15. siječnja od 10 do 19 sati osim ponedjeljkom i blagdanom
Izložba se može razgledati svakodnevno do 15. siječnja od 10 do 19 sati osim ponedjeljkom i blagdanom

Deseta obljetnica izlaženja kalendara i CD-a Istarske županije XIIxII, nastalog na osnovi ideje pokretača Upravnog odjela za kulturu Istarske županije s ciljem promocije mladih stvaratelja iz  Istre, proslavljena je u ponedjeljak u Muzeju suvremene umjetnosti Istre.

Tom je prigodom predstavljen novi kalendar i CD XIIxII za 2017. godinu koji sadrži najbolje od radova koji su krasili dosadašnje kalendare proteklih devet godina. Deseto izdanje kalendara i CD-a donosi presjek likovnih i glazbenih ostvarenja u proteklih devet godina prema izboru struke - novinara Glasa Istre i glazbenika Zorana Angeleskog i ravnateljice Muzeja suvremene umjetnosti Istre  Ketrin Miličević Mijošek. U projektu je do sada sudjelovalo više od 500 glazbenika i stotinjak likovnjaka.

Odskočna daska za mlade

- Krenuli smo prije deset godina, da bismo pomogli mladim likovnim i glazbenim umjetnicima te ih na taj način potaknuli na daljnje stvaralaštvo. Tijekom deset godina obrađene su razne teme, a ovdje donosimo presjek najboljeg iz onoga što je do sada predstavljeno, što zasigurno izbornicima nije bio lak posao, kazao je županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica.

- Drago mi je da smo omogućili mladim ljudima da se umjetnički izraze, raduje me što je tijekom godina ovdje sudjelovao veliki broj umjetnika i što u Istri djeluju tako kreativni i sposobni umjetnici, kazao je istarski župan Valter Flego.

Da su mladi sposobni i kreativni, rekao je i pulski gradonačelnik Boris Miletić, ističući da se raduje uspjesima tih umjetnika i kako su neki od njih napredovali tijekom godina te da je posebno važno mladima dati šansu.

- Godinama su upravo ova isključivo formatom mala izdanja stolnog kalendara Istarske županije vjeran i konstantan pratitelj mojeg radnog okruženja. U znaku pripreme desetog jubilarnog izdanja ovoga kalendara, pripala mi je čast prihvatiti se uloge izbornice. Zadatak je bio odabrati po jednog autora/jedan rad svih dosadašnjih izdanja i dodati još tri koji će tijekom godine krasiti kalendar. U ovome kalendaru susrećemo se s sliko-crtačkom minijaturom Tee Bičić, fotografskim zabilježenom kozjom kostrijeti Samira Cerića Kovačevića, stripovskim boškarinom Petre Orlić, urbanom Istrom 90-ih Igora Dražića, jednostavnom i čistom erotikom Elvisa Bretona, digitalnim plavetnilom Nine Benčić, reinterpretacijom stare kartoline Savičente Linde Kliman, baroknom arhitekturom Ede Rapaića, te domišljatom metaforom kao rezultatom promišljanja o Drugom svjetskom ratu koju Oleg Morović utjelovljuje u liku none Milice, kazala je Miličević Mijošek ističući da su tu uvršteni i radovi Dragane Sapanjoš, umjetničke skupine Šikuti Machine i Tomislava Brajnovića.

Raznoliki glazbeni izričaji

U glazbeni su dio projekta uvrštene izvedbe sljedećih autora, odnosno sastava i izvođača: Bika Blasko (violončelo), Jenny Bailo (klavir), jazz sastava Istarske glazbene scene mladih, Pridjeva, Noela Šurana & Zorana Karlića, Judite Vošćon (gitara), Soundcheck Regaza, skladba Laure Mjeda Čuperjani u izvedbi Denisa Goldina, rog i Vesne Ivanović Ocvirk, klavir, potom su tu Veja, Hard time band, KUD Idijoti, Štrace i PCP Gangasta Motovun.

- Više od 500 istarskih glazbenika sudjelovalo je u proteklih devet godina u projektu XIIxII. Dobio sam tu časnu ulogu da odaberem najbolje iz proteklih izdanja, bilo je to ugodno i zanimljivo iskustvo, neki će reći da se iz toga rodila maneštra, no često upotrebljavamo tu riječ za nešto zbrčkano, nepovezano, a to zapravo nije tako. Ovdje postoji neka veza, neki cement koji spaja sve te skladbe i izvedbe, a svakako važna je i uloga dosadašnjih izbornika koji su napravili veliki posao, a to su redom Vesna Ivanović Ocvirk, Livio Morosin, Daniele Pernić, Branimir Slijepčević Brada, Marijan Jelenić, dr. Lada Duraković, Marino Jurcan, Samanta Stell i Edi Cukerić, kazao je Angeleski.

- Ova obljetnička kompilacija nije izbor najboljeg s prethodnih devet CD izdanja, već presjek, prikaz ostvarenog. Istina, i u ovoj selekciji presudan je bio subjektivan estetski sud, no ovaj slojevit projekt tražio je i poštivanje i pomno vaganje nekoliko kriterija: autorski i izvedbeni doseg, zastupljenost svakog izbornika, time i različitost glazbenih vrsta, i čim bolju geografsku pokrivenost glazbenika na cijelu Istru. I zadnje, premda na CD-u s opsegom od 12 skladbi, a zbog žanrovske različitosti, nije moguće osigurati punu homogenost, i o tome se razmišljalo, zaključio je Angeleski.

Kalendar i CD služe i kao protokolarni poklon istarskog župana u povodu novogodišnjih blagdana, a pročelnik Torbica istaknuo je i veliku ulogu ton-majstora Alda Spade u realizaciji svih tih CD-a.

U glazbenom dijelu programa nastupili su violončelisti Fabio Jurić, profesor u Glazbenoj školi i Anamarija Bukovnik, učenica pulske Glazbene škole i OŠ Kaštanjer, a potom je glazbu tijekom prigodnog druženja puštao Marino Morosin.

Radovi izloženi u muzeju

Izložba likovnih radova koje su donirali sudionici likovnog dijela projekta, 108 djela koja je za izložbu postavila kustosica Ketrin Miličević Mijošek, otvorena je u MSUI-ju u staroj tiskari  svakodnevno do 15. siječnja od 10 do 19 sati osim ponedjeljkom i blagdanom.

Sva likovna djela, akvareli, grafike, crteži i kolaži donirani su Muzeju suvremene umjetnosti Istre za stvaranje i obogaćivanje fundusa, dok su audiozapisi donirani Hrvatskom radiju Pula, partneru projekta u proteklih devet godina. (Vanesa BEGIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter