Preseljenje državnog odvjetništva u ožujku ili travnju

Useljenje u novu zgradu će uslijediti nakon uklanjanja nedostataka na koje je ukazao tehnički pregled (M. MIJOŠEK)
Useljenje u novu zgradu će uslijediti nakon uklanjanja nedostataka na koje je ukazao tehnički pregled (M. MIJOŠEK)

Za novu zgradu pravosudnih tijela na početku Rovinjske ulice, iznad bulevara, nedostaje još uporabna dozvola te se preseljenje Općinskog i Županijskog državnog odvjetništva, kao i Zemljišno-knjižnog odjela s pisarnicom konačno očekuje tijekom ožujka ili travnja. Kako doznajemo od Zrinke Oreb iz Samostalnog odjela za odnose s javnošću Ministarstva pravosuđa, prostori su opremljeni i spremni te se čeka samo preseljenje.

Otklanjanje nedostataka

- U tijeku je otklanjanje nedostataka po primjedbama iz tehničkog pregleda, kao što je smanjenje buke sustava za grijanje i hlađenje, ponovno atestiranje dimnjaka, dobivanje suglasnosti Ministarstva unutarnjih poslova te pregled Inspekcijske službe vezano uz vanjsku hidrantsku mrežu, odgovorila je na naše pitanje Oreb.

Rekonstrukcija zgrade bivše vojarne "Istarskih brigada", odnosno bivšeg vojnog dispanzera, izgrađene početkom prošlog stoljeća, započela je u travnju 2011. godine i prema prvotnom planu trebala je biti gotova u manje od godinu dana. No, rok dovršetka je nekoliko puta produžen te je posljednji put najavljivan za kraj prošlog ljeta. Objekt je bio bez temelja, pa ih je trebalo ugraditi injektiranjem. Osim toga, zbog zatečene situacije u Rovinjskoj ulici trasa sustava za odvodnju otpadnih voda u izgradnji trebala je proći građevinskim parcelama, među kojima i onom u vlasništvu Republike Hrvatske, na kojoj se rekonstruira bivša vojarna. To je utjecalo na rokove ishođenja dozvole za izgradnju kanalizacije, što se odrazilo i na kašnjenje priključenja zgrade na komunalnu infrastrukturu, uređenje okoliša i druge radove. Posljednji u nizu su sad zahvati na čiju je potrebu ukazao tehnički pregled.

Poskupjela investicija

Problemi na koje su izvođači radova, poslovna udruga (joint venture) Lavčević iz Splita i poduzeće Teh-Gradnja iz Zagreba, naišli na terenu uzrokovali su i povećanje cijene koja je u početku ugovorena na 15,5 milijuna kuna. Ukupna vrijednost investicije, koja se ostvaruje u sklopu ugovora Projekt potpore pravosudnom sektoru, prema okončanoj situaciji tako iznosi 21,5 milijuna kuna uključujući PDV.

U novoj će zgradi u prizemlju biti smješteni građansko-upravni odjel Općinskog državnog odvjetništva i Zemljišno-knjižni odjel s pisarnicom, dok će se na katu, do kojega vodi i lift, nalaziti kazneni odjel Općinskog i Županijsko državno odvjetništvo. Ulaz je opremljen rampom za osobe s invaliditetom i detektorom metala. Građanima će biti omogućen pristup kroz glavni ulaz sa sjeverozapadne strane iz Arsenalske i Rovinjske ulice, odnosno bulevara, pri čemu će svoja vozila moći ostaviti na parkiralištima ispred Rojca i uljanikove vojarne. Službena će pak vozila na parkiralište ulaziti iz Gajeve ulice. Preseljenjem u Rovinjsku ulicu, prostor u Kranjčevićevoj će koristiti isključivo Općinski i Županijski sud.

Ulaznu rampu već razbili vandali

I prije okončanja radova, nova zgrada pravosudnih tijela našla se na meti vandala. Dijelom je iščupana i uništena ulazna rampa koju sada treba zamijeniti. Kako doznajemo, zahvaljujući ugrađenom videonadzoru policija je brzo identificirala i uhvatila počinitelje. Objekt sada čuvaju djelatnici jedne zaštitarske tvrtke. (Kristina FLEGAR, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter