Preseljenje državnog odvjetništva moguće dogodine

Uređuju se prilazni putovi zgradi budućeg državnog odvjetništva (D. MEMEDOVIĆ)
Uređuju se prilazni putovi zgradi budućeg državnog odvjetništva (D. MEMEDOVIĆ)

Unatoč najavama, pulsko Općinsko i Županijsko državno odvjetništvo te Zemljišno-knjižni odjel s pisarnicom ipak se ove godine neće preseliti u nove prostore. Premda je rekonstrukcija zgrade bivše vojarne "Istarskih brigada" u Rovinjskoj ulici, koja je započela prije četiri godine, dosad napredovala, predstoji još uređenje okoliša, opremanje interijera i tehnički pregled.

Zapelo zbog kanalizacije

Županijska državna odvjetnica Mirijana Jelenić potvrdila nam je da se izvode završni radovi na uređenju okoliša, ali je dinamika izvođenja radova vezana uz novonastalu situaciju, a riječ je o izgradnji kanalizacije koja, zbog zatečenih uvjeta u Rovinjskoj ulici, mora prolaziti kroz građevinske parcele, pa tako i kroz parcelu u vlasništvu Republike Hrvatske na kojoj se rekonstruira bivša vojarna "Istarskih brigada". To utječe na rokove ishođenja dozvola za izgradnju kanalizacije, a posljedično na izvođenje svih radova uređenja okoliša, priključenja zgrade na komunalnu infrastrukturu i druge.

Zbog svega toga rok završetka svih radova produljen je do polovice veljače 2015. nakon čega slijedi tehnički pregled objekta i opremanje. Istovremeno, provodi se postupak pripreme dokumentacije za objavu javnog natječaja za opremanje zgrade.  Ukupna vrijednost ugovorenih radova je 21,1 milijuna kuna s PDV-om, a izvođači su poslovna udruga (Joint Venture) Lavčević iz Splita i poduzeće Teh-Gradnja iz Zagreba.

Troškovi narasli za 5,6 milijuna

Rekonstrukcija zgrade započela je u travnju 2011. godine. Izvodi se u okviru ugovora Projekt potpore pravosudnom sektoru i trebala je trajati manje od godinu dana. Prvotno je ugovorena cijena bila znatno manja, iznosila je 15,5 milijuna kuna. Povećanje, i to čak od 5,6 milijuna kuna uzrokovali su problemi s kojima su se građevinari susreli pri početku rekonstrukcije, a bili su vezani uz nepostojanje temelja zgrade koja je izgrađene početkom prošlog stoljeća pa je injektiranjem trebalo ugraditi temelje.

Preseljenjem spomenutih službi i odjela u novu zgradu, prostor u Kranjčevićevoj će u potpunosti pripasti Općinskom i Županijskom sudu. Zemljišno-knjižni odjel bit će smješten u prizemlju zgrade, gdje će biti i Općinsko državno odvjetništvo, dok su za Županijsko predviđene prostorije na katu. U novouređenoj zgradi postavljeni su parket i stolarija, a lijepe konture već poprima i dijelom uređeno unutarnje dvorište. Pa ipak, predstoji još dosta posla: uređuju se prilazi, buduće parkiralište za službena vozila na koje će se ulaziti iz Gajeve ulice te okoliš koji je još uvijek zatrpan materijalom. Tijekom obilaska zgrade saznali smo da će glavni ulaz, dakle za građane biti iz pravca Arsenalske ulice, odnosno bulevara. Ukoliko dolaze vozilima, moći će ih parkirati na parkiralištima ispred Rojca i Uljanikove vojarne. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter