Prescott: Rat u Iraku greška s kojom se moram nositi do kraja života

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Do kraja života živjet ću s odlukom da uđemo u rat i njezinim katastrofalnim posljedicama", rekao je John Prescott, drugi čovjek u vladi Tonyja Blaira, o "nezakonitom" ratu u kojem su 2003. Britanci i Amerikanci napali Irak.

U članku objavljenom u Sunday Mirroru, četiri dana nakon objave izvješća o ratu u Iraku, John Prescott, danas član Gornjeg doma, smatra da je taj rat bio pogreška.

"Godine 2004. glavni tajnik UN-a Kofi Annan kazao je kako je, s obzirom da je promjena režima prvi cilj rata, taj rat nezakonit". "S velikom tugom i ljutnjom sad mislim da je bio u pravu", piše John Prescott.

Izvješće Chilcot, objavljeno u srijedu, iznijelo je bilancu britanske intervencije u Iraku o kojoj je odlučeno pod laburističkim premijerom Tonyjem Blairom, osuđujući nepotrebnu i nepripremljenu ofenzivu zbog slijepe podrške tadašnjem američkom predsjedniku Georgeu W. Bushu.

Tony Blair izrazio je "bol, žaljenje i isprike" nakon objave izvješća. No, kazao je da je rat bio utemeljen te da je svijet sigurniji bez bivšeg iračkog predsjednika Sadama Huseina.

Sadašnji šef laburista Jeremy Corbyn ispričao se zbog "katastrofalne odluke" o napadu na Irak. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter