Presađuju se biljke iz Titovog parka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sklopu uređenja Titovog parka u Puli djelatnici Herculanee krajem idućeg tjedna počet će s preseljenjem biljnog materijala iz parka na druge lokacije u gradu. Premještanje sadnica odvijat će se postupkom vađenja iz zemlje zajedno s korijenom, pri čemu će se ujedno provesti kontrola zdravstvenog stanja svih biljaka.

Kako kažu u Herculanei, postupkom je predviđeno premještanje jedne veće i tridesetak manjih stablašica i većih grmova te pedeset grmova od kojih većinu čine lovor, lovor-višnja te ljetnice i trajnice. Svi će se zdravi primjerci stabalaca zimzelene i listopadne magnolije i hibiskusa, uz pažljivi nadzor, vaditi da bi se što uspješnije presadili na drugu lokaciju.

Budući da se stabla presađuju u vrijeme mirovanja, očekuje se da će se dobro primiti. Kao optimalne lokacije za ovaj biljni materijal odabrane su one s razvijenim sustavom za zalijevanje.    

Nakon pripremnih radova pristupit će se sanaciji postojećeg spomenika i sprava za igru, oblikovanju novih staza parka i staza memorijalnog dijela s bistama narodnih heroja i antifašista, zelenih površina parka, a postavit će se i nova urbana oprema.

Na kraju će se saditi grmovi i trajnice, kao i novi travnjak, čime će taj gradski prostor, čije se uređenje predviđa do kraja ožujka 2013. godine, u skoroj budućnosti činiti skladnu cjelinu s novom rivom. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

Park se uređuje po fazama

Prema planovima Grada Pule, memorijalni dio Titovog parka trebao bi biti otvoren na Dan grada, 5. svibnja. Projekt obuhvaća postavljanje desetak restauriranih poprsja antifašista i narodnih heroja vezanih za Pulu i Istru na novim kamenim postoljima, a pored svakog bi se postavile višejezične info-ploče.


Podijeli: Facebook Twiter