Preradeno meso potice razvoj dijabetesa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ako ste pravi ljubitelj hrenovki i raznih salamica, vrijeme je da se riješite nezdrave navike. Naime, visoki unos preradenog mesa može povecati rizik za razvoj dijabetesa tipa 2 i to za 41 posto!

Pokazali su to rezultati najnovijeg istraživanja provedenog u suradnji norveških i americkih znanstvenika. Zakljucak istraživanja sugerira kako "visoki unos preradenog mesa povecava rizik za razvoj dijabetesa za 17 posto, dok crveno meso i preradeno meso u kombinaciji povecavaju rizik od 21 do 41 posto."

Jedan od glavnih ciljeva istraživanja bilo je razriješiti nedosljednost prijašnjih studija koje su otkrile i pozitivnu i negativnu povezanost izmedu konzumacije mesa i rizika za razvoj dijabetesa tipa 2.

Visoka vjerojatnost za razvoj ove bolesti može se pripisati nitratima koji se koriste kao konzervansi. Druga istraživanja su zabilježila kako nitrati uzrokuju toksicnost beta stanica. Beta stanice su ukljucene u proizvodnju inzulina. Zbog toga, njihova je sposobnost proizvodnje inzulina blokirana toksicnošcu izazvanom nitratima.

Istraživanja provedena na životinjama su pokazala kako niske razine nitrozamin streptozotocina izazivaju dijabetes tipa 2. Nitrozamini su formirani uslijed medusobnog djelovanja nitrata s amino kiselinama u želucu.

Prijašnja su istraživanja dokumentirala negativne zdravstvene posljedice konzumiranja hrane koja sadrži teške metale. Americki nacionalni institut za rak je upozorio kako "visoki unos crvenog i preradenog mesa može povisiti rizik za razvoj karcinoma pluca i raka debelog crijeva za 20 posto".

Svjetska zaklada za istraživanje karcinoma je objavila neposrednu vezu izmedu raka i konzumacije alkohola, crvenog i preradenog mesa. Oni su takoder otkrili kako ljubitelji teškog crvenog i preradenog mesa riskiraju preranu smrt.

Sudeci prema ovim rezultatima, vrijeme je da u svakodnevne obroke ukljucimo više povrca, a manje hrenovki, slanih salama i kobasa.


Podijeli: Facebook Twiter