Prepuna plaža kupača, a more zagađeno

More nije bilo za kupanje (I. A.)
More nije bilo za kupanje (I. A.)

I dok Općina Raša ulaže u uređenje šetnica, plaža, pa i samog mjesta Trget, u samom moru uz plaže sramotno stanje, i ogromne fleke prljavštine. Jučer u kasnim poslijepodnevnim satima plaža Biljina bila je prepuna roditelja s malom djecom. Oko 19 sati čitavu plažu preplavile su mrlje prljavštine, nakon čega kupačima nije preostalo ništa drugo no spakirati se i krenuti kući.

Balastne vode?

Na plaži je bila i jedna starija gospođa, stanovnica Trgeta, koja je samo prokomentirala: "Znači da je neki brod gotov, sprema se za polazak i ispustio je balastne vode. To nije danas prvi put, nažalost često je tako. Nitko ne kontrolira te usidrene brodove i oni u zaljevu ispuštaju balastne vode", veli nam stanovnica Trgeta.

Na priču se nadovezao i gospodin s plaže te dodao:

- Ne znam je li istina, ali čuo sam od djelatnika Luke da već godinama nisu u funkciji separatori na poziciji gdje se peru stočni kamioni. Dakle, i ta sva prljavština ulazi direktno u more.

Slušamo, gledamo i ne vjerujemo, zar je moguće da se to dopušta. Nismo kompetentni da odredimo radi li o cvjetanju mora, algama ili stvarno prljavštini koja je ispuštena s broda, no jučerašnji prizor bio je tužan i zabrinjavajući – prepuna plaža kupača koji ne mogu u more.

Zahtjev Lučkoj kapetaniji

Ne znamo je li slučajnost ili potvrda teorije spomenute gospođe, no danas je u luci jedan brod bio poprilično natovaren, te je izgledao kao da je gotovo spreman za polazak.

Doznajemo također da je na ovu vijest reagirala i načelnica općine Raša Glorija Paliska Bolterstein zatražila od Lučke kapetanije da utvrdi uzrok onečišćenja.

Još uvijek nije službeno poznat uzrok ovog onečišćenja. (Ivana AHMIČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter