Prepoznatljiv uspjeh istarskih sportaša

Sportske igre mladih na Forumu
Sportske igre mladih na Forumu

Nakon otvorenja osamnaestih po redu Sportskih igara mladih pod motom "Živimo život bez droge jer droga uzima život" i Coca - Cola Cup 2014. u Umagu, a potom Pazinu i Buzetu, istarska je završnica održana je na najljepšem pulskom trgu - Forumu. Uz plamen igara, ova će velika sportska manifestacija obići još 40 hrvatskih gradova, Bosnu i Hercegovinu te prvi put Srbiju. U onom najljepšem, sportskom duhu, zaživio je Forum, a zbog velikog broja okupljenih školaraca, živost se mogla osjetiti u cijelom gradu.

Kako vele organizatori, Istra se pokazala vodećom županijom po broju sudionika, ali i ostvarenim rezultatima, stoga ne čudi što joj je već drugu godinu zaredom dana čast otvaranja. Danas je svoje sportske vještine pokazalo oko 600 učenika iz sedam pulskih osnovnih škola. Škole koje su prijavile sudjelovanje svojih učenika u dvjema grupama (djeca iz prvih i drugih te grupa učenika trećih i četvrtih razreda) su Veruda, Vidikovac, Šijana, Tone Peruška, Monte Zaro, Centar i Škola za odgoj i obrazovanje. Prvi put u realizaciju se u uključila Udruga kineziologa.

Snage su odmjeravali u igri graničara, atraktivnom cageballu (ograđeni mali nogomet), a od ove je godine prvi put održano i natjecanje u atletici, odnosno trčanju na 60 metara. Osim atletike, ovogodišnja novost na Coca-Cola Cupovima je i izbor najboljeg nogometaša Hrvatske kojeg biraju sami sudionici i koji je već u prvom tjednu izazvao veliki interes. Ove godine, osim pobjedničke ekipe u graničaru, na veliku završnicu Igara u Splitu, izravno će putovati pobjednici u atletici. Za najbolje su, uobičajeno, predviđene vrijedne nagrade.

Najuspješniji natjecatelji u atletici koji su se plasirali na završnicu u Splitu su Dora Šnajder i Matija Marem iz kategorije rođenih 2003. godine, a u kategoriji 2005. godine, Nora Hošnjak i Niko Hošnjak. U igri graničara, kategoriji 2005. godište i mlađi na završnicu putuje ekipa "Vatreni", a u kategoriji 2003. godište i mlađi za to se je izborila ekipa "Kesteni". Najbolja u cageballu bila je ekipa Mikrofon. Najjači udarac nogom imao je Filip Lazendić, a u žongliranju je najvještiji bio Dino Čengić.

Tijekom godina, Igrama u kojima je sudjelovalo više od 460 tisuća natjecatelja, promican je način života čiji su temelji razumijevanje, prijateljstvo, solidarnost i fair play kao najdjelotvornija alternativa svim mogućim negativnim čimbenicima današnjice. Stoga je ova manifestacija postala najveća ovakve vrste u svijetu. Samo lani, u ovim je igrama ukupno sudjelovalo 84.790 tisuća djece i mladih. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ; snimio M. ANGELINI)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter