Preporuke učenicima: Posla ima za konobare i kuhare

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

Osmaši koji ove godine završavaju osnovnu školu prvi će put srednju upisivati elektroničkim putem te će moći konkurirati na čak deset programa. Predupisi su predviđeni u travnju. No, ispada da su konobari i kuhari ostala jedina zanimanja za koja bi se mladi u Istri trebali školovati ukoliko ne planiraju studirati - proizlazi to iz analize Hrvatskog zavoda za zapošljavanje bazirane na potrebama poslodavaca i strukturi nezaposlenih u svakom gradu i općini, kao i broju već upisanih učenika po različitim programima.

Učenicima koji žive u Labinu preporuča se upis u trogodišnju školu za konobare, dok se u Poreču, Rovinju, Umagu, Bujama i Novigradu, uz ovu ugostiteljsku struku prednost daje i kuharima. I u Puli je preporuka HZZ-a da se poveća upisna kvota i stipendije za smjer konobara, a jedino se ovdje uz turističke struke učenicima preporučaju smjerovi za brodomehaničara i brodograditelja, očito zbog blizine Uljanika. U odnosu na lanjske preporuke HZZ-a vidljivo je da se u cijeloj Istri smanjio broj preporučenih školskih programa. Time ispada da je na Poluotoku ugasla gotovo svaka proizvodnja te da je monokultura zvana turizam ostala jedina grana koja može mladima donijeti posao, doduše, samo usred sezone jer većina konobara i kuhara u zimskim mjesecima završava na burzi zajedno s radnicima ostalih struka.

- U programe za konobare i kuhare najčešće se upisuju učenici slabijeg školskog uspjeha, ali u zadnje vrijeme dolaze nam odlični i vrlo dobri učenici koji su shvatili da je ugostiteljstvo zanimanje budućnosti u našoj regiji. Bolje je upisati ovu školu i nakon nje otići raditi nego s nekom drugom svjedodžbom sjediti kući bez posla. Najbolji dobiju stalni posao, a ostali se bave sezonskom radom, kazala je Ljiljana Radoš ravnateljice Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu u Puli.

Popis programa koje bi učenici trebali izbjegavati mnogo je duži od preporučenih, posebice u Puli gdje ispada da gotovo svaka škola obrazuje suficitarni kadar. Pa se tako treba smanjiti upis za trogodišnje tehničke i obrtničke programe poput elektromehaničara i automehaničara, frizera i krojača, a višak su i prodavači. Više ne preporuča ni školovanje za zidara. Od četverogodišnjih škola ekonomska također ne bi trebala biti prvi izbor učenicima jer je i njih previše na tržištu kao i hotelijersko-turistički tehničara i nutricionista. (Maša JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter