Preporuke HZZ-a: Što studirati, a gdje smanjiti kvote

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Već treću godinu zaredom iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje stižu preporuke da se smanje upisi na studij ekonomije jer je osoba ove struke previše kako u cijeloj Hrvatskoj, tako i u Istarskoj županiji.

Ovi se podaci temelje na broju studenata na fakultetima, prijavama nezaposlenih, iskazanim potrebama poslodavaca te prognozi potreba tržišta rada za pojedina zvanja. Prema toj analizi, budući će istarski brucoši lakše do posla ako ove jeseni upišu studij medicine, stomatologije, računarstva i elektrotehnike, ovisno o tome u kojem će gradu na Poluotoku živjeti i raditi, jer nije svugdje potreba za određenim kadrom ista.

Oni koji pak žele studirati prirodne znanosti, morali bi se orijentirati na nastavnički smjer jer jedino škole traže takvu struku, odnosno postoji potreba za profesorima kemije, biologije, fizike matematike, informatike, geografije…

U odnosu na preporuke iz ranijih godina primjećuje se da je sve manji popis studija u kojima bi se trebala povećati upisna kvota pa ispada da su gotovo sve struke postale višak, što je jasan pokazatelj ekonomske krize u zemlji.

Za razliku od lani mladima iz Istre se tako više ne preporuča upisivati strojarstvo, geodeziju ili socijalni rad kao ni engleski jezik koji je ranije bio gotovo sigurna karta za posao u školama.

Iako HZZ preporuke daje na temelju Vladine uredbe za upisnu politiku za fakultete, jer je jedna od mjera izlaska iz krize upravo usklađivanje obrazovanja s potrebama tržišta rada, Zavod nema ingerencije narediti fakultetima ili školama da smanje upisne kvote, već to može učiti samo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Dokument HZZ-a koji detaljno analizira svaki dio Istre pokazuje da bi na Puljštini, osim na ekonomiji, upise trebalo reducirati i na studiju iz talijanskog i hrvatskog jezika, povijesti...  (M. JERIN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter