Preporod: Rebalans je obracun s Primorcevim projektom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rebalans proracuna, u kojem je obrazovanje prošlo najlošije, jasno je porucio da je politicki projekt «Hrvatska - zemlja znanja» trajao onoliko dugo koliko je trajala i rastrošnost proracunskog novca, odnosno koliko su politicki trajali njegovi politicki protagonisti, ustvrdio je Željko Stipic, predsjednik Hrvatskog školskog sindikata Preporod na današnjoj konferenciji za novinare.

Rebalans je obrazovanju skresao 650 milijuna kuna, a zajedno s 890 milijuna kuna koliko je taj resor izgubio travanjskim rebalansom, obrazovni se proracun vratio na razinu iz 2007. godine, racunaju u sindikatu. Osim besplatnih udžbenika te besplatnog prijevoza i smještaja u dackim domovima, srezana su sredstva za darovite, subvencije za uciteljske stanove, izobrazbu nastavnika, opremanje strukovnih škola i još desetak proracunskih stavki.

- To je definitivni obracun s Primorcevim projektom «Srednja škola za sve». Od tog projekta nema ništa, ustvrdio je Stipic, zakljucivši da su besplatni udžbenici bili «najveca fatamorgana u hrvatskom školstvu».

Zbog nacina na koji je ukinut projekt besplatnih udžbenika, sindikat Preporod traži odgovornost onih koji su krivi za propast državne imovine, odnosno više milijuna lanjskih udžbenika koje je kupila država.

- Treba reci tko je odgovoran što se pred lokalne izbore najavilo da ce svi imati nove besplatne udžbenike pa su ucenici na kraju školske godine uništavali knjige jer im je receno da se oni više nece cuvati, upozorio je Stipic.


Podijeli: Facebook Twiter