Preporod neće sudjelovati u štrajku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Preporod neće zajedno s 11 sindikata sudjelovati u štrajku najavljenom za 5. lipnja zbog nedovoljne spremnosti njihovih članova na štrajk kao i slabog odaziva na referendumsko izjašnjavanje koje je ovaj školski sindikat proveo 23. i 24. svibnja. Iz prikupljenih podataka iz 304 škole proistječe kako se za štrajk izjasnilo 38 posto od nešto više od 8 tisuća članova Preporoda. Skoro 2.400 članova ili 30 posto nije se izjasnilo, dok je protiv štrajka 2.560 ili 32 posto sveukupnog članstva.

- Unatoč činjenici da su posljednjim štrajkom školski sindikati uspjeli ostvariti određene ustupke i unatoč činjenici da je značajnim dijelom oko štrajka postignuta suglasnost većeg broja sindikata koji djeluju u državnim i javnim službama, većina članstva Preporoda u ovom trenutku nije spremna sudjelovati u najavljenom štrajku. Ukoliko bi najavljeni štrajk potrajao dulje od dva dana, te osobito ako bi poslodavci vršili pritiske, bilo na sudionike bilo na organizatore štrajka, Glavno vijeće će razmotriti mogućnost organiziranja štrajka solidarnosti, istaknuo je danas Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod.

Iako neće sudjelovati u štrajku, Preporod podupire sva sindikalna nastojanja koja će dovesti do rješavanja dugotrajnog spora između Vlade i sindikata koji djeluju u državnim i javnim službama te predstojeći štrajk smatra opravdanim. Preporod je do sada sudjelovao u skoro svim štrajkovima koji su provođeni u osnovnom i srednjem školstvu, a odaziv štrajkovima se kretao između 85 i 56 posto. O razlozima slabog odaziva članstva na provedenom referendumu, kao i njegovim rezultatima, Preporod će raspraviti na tijelima sindikata. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter