Prepolovljena libijska proizvodnja nafte

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Neredi u Libiji prepolovili su proizvodnju nafte, objavila je u ponedjeljak Medunarodna agencija za energiju (IEA), ali saudijska najava da ce povecati proizvodnju sprijecila je dalji rast cijene nafte.

Talijanska naftna kompanija ENI povlaci svoje ljude iz Libije, a tri glavne kineske državne naftne i plinske kompanije vec su evakuirale sve svoje radnike Kineze. Amercka tvrtka Marathon Oil Corp takoder je evakuirala radnike iz Libije, a ConocoPhillips objavio je da obustavlja rad i evakuira radnike.

Libija je proizvodila oko 1,6 milijuna barela nafte na dan, a to je sad prepolovljeno, rekao je glavni ekonomist IEA-a Fatih Birol. To je više nego što je IEA isprva procjenjivala. Zbog poremecaja u proizvodnji u Libiji, 12. svjetskoj izvoznici, cijene nafte prošli su tjedan prvi put od 2008. skocile prema 120 dolara po barelu.

Odonda se cijena spustila na 112 dolara po barelu, dijelom i zbog obecanja Saudijske Arabije da ce nadoknaditi nedostatak nafte na tržištu.  "To nije dobra vijest za tržište, ali u isto vrijeme utješno je što je Saudijska Arabija pokazala spremnost da uskoci", rekao je Birol za Reuters.

Potrebe za naftom zadovoljene su, rekao je u ponedjeljak direktor saudijske naftne kompanije Saudi Aramco. Da bi zadovoljila potrebe, ta je zemlja pojacala proizvodnju na devet milijuna barela na dan, rekao je jedan visoki saudijski dužnosnik za Reuters.  "Sva povecanja koja su zatražili naši klijenti ostvarena su", rekao je direktor Saudi Aramcoa Halid al-Falih.


Podijeli: Facebook Twiter