Preplivao ledeno jezero na Mt. Everestu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lewis Pugh, borac za ocuvanje okoliša, koji je nadimak "polarni medvjed" zaradio plivanjem u ledenim vodama, prvi je covjek koji se okupao u ledenom jezeru na najvišem planinskom vrhu svijeta.

Opremljen samo kupacim gacicama, naocalama i kapom za plivanje, Lewis Pugh preplivao je oko kilometar dužine jezera Pumori na Mount Everestu, piše Sarajevo-x.com.

Jezero se nalazi na 5.300 metara nadmorske visine blizu Khumbu ledenjaka, a temperatura vode je oko dva Celzijusa.

Lewis je plivao 22 minute i 51 sekundu, a morao je paziti da ne ide ni prebrzo ni presporo kako ne bio dobio srcani udar. Da se kretao prebrzo mogao je ostati bez energije, a da se kretao presporo mogao je dobiti hipotermiju.

Pugh je inace odvjetnik iz britanskog Plymoutha, a vec ranije je plivanjem u vodama oko Sjevernog pola pokušao upozoriti na globalno zatopljenje i njegove posljedice. Ipak, plivanje na Mount Everestu mu je bilo najteže jer je tad najviše riskirao smrzavanje.

"Na Antarktiku i preko Sjevernog pola sam plivao brzo i agresivno, no, ovdje ne možete koristiti tu taktiku. Zbog nadmorske visine trebate plivati vrlo polako i promišljeno. Osjecao sam da cu se utopiti. Bio sam se jako zadihao i da sam plivao malo brže potonuo bih", izjavio je Pugh, prenosi Sarajevo-x.com.


Podijeli: Facebook Twiter