Preorao tudu parcelu u strahu od požara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mario Venico Rajko iz Flengi ima peh da mu se kuca nalazi tik uz parcelu koju vlasnici ne održavaju, pa za ljetnih suša strahuje od požara što bi u tren oka mogao buknuti u sasušenom gustišu.

Do njegove kuce i gospodarskih zgrada (gostionice koju ljeti daje u zakup, a koja vec neko vrijeme ne radi) svega je nekoliko metara, stoga je ovih dana uzeo stvar u svoje ruke i traktorom preorao zapušteno polje, uklonivši opasnost bar na neko vrijeme.

Da je bojazan od vatre opravdana, pokazuje i cinjenica da je upravo na tom mjestu prije nekoliko godina doista izbio požar u kojem su mu, kaže, izgorjele telefonske i vodovodne instalacije.

Vlasnike susjedne parcele vidio je nekoliko puta, ali ih ne poznaje niti im zna adresu. Navodno žive u inozemstvu. Zemlju su kupili prije više godina i vrlo rijetko je obilaze, tek da provjere ima li za nju zainteresiranih kupaca.

"Moram li ja održavati tudu zemlju da mi ne izgori kuca, ili bi se o tome ipak trebale brinuti institucije? Ne znam tko - Opcina, inspektori, vatrogasci ili netko treci? No nitko ništa nije poduzeo", veli Rajko. Nedavno je tražio pomoc vrsarske opcinske uprave, no buduci da zapušteno polje nije javna površina, komunalci ga nisu smjeli dirati te mu je obecano da ce njegov problem biti proslijeden nadležnima.

S druge strane zapuštene parcele nalazi se javni put, sada obrastao i neprohodan, pa lokalna zajednica, po njegovom sudu, ima još razloga da uredi ovaj dio mjesta te za šetace napokon oslobodi nekoc popularni put do šume. "Prije lokalnih izbora stalno su kosili, sada je to mnogo rjede pa je seosko podrucje i na drugim mjestima dosta loše uredeno", ocjenjuje Rajko.

Nacelnik Vrsara Franko Štifanic zna za problem neodržavane parcele, no upozorava da lokalne vlasti ne smiju dirati ni u cije vlasništvo.

"Intervencija na privatnom zemljištu moguca je samo uz suglasnost vlasnika ili po naredbi nadležnih službi koje su prethodno utvrdile da doista postoji opasnost od požara. Vec se dogodilo da je komunalno poduzece Montraker u Vrsaru slucajno krenulo kositi raslinje za koje se ispostavilo da nije na javnoj površini, pa ih je vlasnik otjerao. U takvim slucajevima postoji cak rizik od sudske tužbe", iznosi Štifanic.

U slucaju spomenutog požara i sam je izašao na teren u Flenge. "Moram upozoriti da taj požar sigurno nije buknuo sam od sebe. Koliko mi je poznato, tamošnja gostionica ima roštilje, a vruci pepeo ljeti treba odlagati s velikim oprezom.

I gradevinski deponij u Vrsaru svojedobno se zapalio jer je netko nepropisno odložio pepeo pored takoder nepropisno odloženih kartona. Naravno, moguce je i da su posrijedi bili drugi uzroci", kaže nacelnik Vrsara. Odbacuje i tvrdnje da se sela slabije održavaju nego u vrijeme predizborne kampanje.

"Sve javne površine po selima održavaju se isto kao proteklih godina, sukladno godišnjem planu održavanja", zakljucuje Štifanic. Šef poreckih vatrogasaca Adriano Jugovac kaže da neodržavane parcele u privatnom vlasništvu predstavljaju problem diljem Poreštine.

"U takvim slucajevima treba se obratiti inspektoru zaštite od požara koji djeluje pri Policijskoj upravi istarskoj, ili krenuti putem lokalne policijske postaje koja ce uputiti gradane što da ucine. Policija može sastaviti zapisnik i naložiti vlasniku da poduzme odredene mjere, dok vatrogasci nemaju takvih ovlasti. Mi možemo samo educirati gradane da održavanjem svojih parcela mogu znatno smanjiti rizik od požara", objasnio je Jugovac.


Podijeli: Facebook Twiter