Preobrazba muzeja u kulturne centre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prekogranicni projekt AdriaMuse predstavljen je danas u pulskoj Zajednici Talijana. Nastao je na temelju Programa jadranske prekogranicne suradnje IPA Adriatic koji je sufinanciran sredstvima EU-a. U projekt su ukljuceni: Pokrajina Rimini, koja je vodeci partner, IBC - Institut za umjetnicku, kulturnu i prirodnu baštinu Emilije Romagne, Regija Veneto, IUAV - Sveucilište u Veneciji, Pokrajina Pesaro i Urbino, Pokrajina Campobasso, Skupa, Narodni muzej Crne Gore, Opcina Skadar, Zenicko-dobojski kanton i Istarska županija.

- AdriaMuse je projekt koji se provodi na podrucju država koje imaju granicu na Jadranskom moru (Italija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Albanija), a trajat ce 30 mjeseci. Financijska vrijednost projekta iznosi 1.817.200 eura, od cega je 85 posto udio IPA sredstava, dok partneri sudjeluju s 15 posto.

Prekogranicni opci ciljevi projekta su jacanje odnosa medu partnerima i potpora održivom razvoju jadranske regije kroz uskladivanje njihovih aktivnosti, nacina i politike u podrucju kulturnog turizma, kazao je županijski procelnik za kulturu Vladimir Torbica.

Cilj je i preobrazba muzeja u kulturne centre pune života, organiziranjem dogadaja izvan muzejskog prostora. Torbica je kao primjer naveo novigradsku Arteriju i umašku Sepomaiu Vivu.

Laura Carlini, voditeljica odjela Muzeji i kulturna dobra pri IBC-u, ukazala je na važnost predstavljanje identiteta svake pojedine regije, na prožimanje kultura dviju jadranskih obala te na važnost da muzeji dobiju kategoriju izvrsnosti.

Gracijano Kešac govorio je o nužnosti akcija djecje muzejske pedagogije te o kreiranju novog loga i kulturne strategije Povijesnog i pomorskog muzeja Istre s ciljem da se privuce što veci broj posjetitelja.

Ketrin Milicevic Mijošek osvrnula se na trece izdanje novigradske Arterije te govorila je o toj manifestaciji opcenito kao o muzeju izvan svojih zidova, gdje se zbivanja održavaju na ulicama i trgovima. (V. BEGIC)


Podijeli: Facebook Twiter