Preobražaj zimmer freija u minihotele

Od ove godine poticat će se izgradnja bazena (N. LAZAREVIĆ)
Od ove godine poticat će se izgradnja bazena (N. LAZAREVIĆ)

Bespovratni poticaji za gradnju bazena, uvođenje kategorije difuznih hotela u kategorizaciju smještaja, povoljniji krediti za investicije putem Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) te bespovratni poticaji putem Ministarstva poduzetništva i obrta samo su dio novina koje čeka privatni smještaj u 2013.

Prema prijedlogu strategije razvoja hrvatskog turizma koji će se uskoro naći na Vladi, u narednih se osam godina zahvaljujući svim ovim mjerama predviđa totalni preobražaj privatnog smještaja u minihotele, pansione te difuzne hotele, a očekuje se da će se u taj segment do 2020. uložiti nešto više od milijarde eura.

Prema procjenama turoperatora, objekti s dodatnim sadržajem, među koje spadaju i bazeni, imaju i do 30 posto više bookinga. Zbog toga će Ministarstvo turizma od ove godine dijeliti po 50 tisuća bespovratnih sredstava za gradnju bazena u privatnom smještaju, kako na moru, tako i na kontinentu.

Riječ je o programu "Tisuću bazena za Hrvatsku" koji će se provoditi u suradnji s Ministarstvom poduzetništva i obrta. Bespovratni poticaji dodjeljivat će se trgovačkim društvima i obrtima, i to za bazene minimalne površine 30 kvadrata. Prvi natječaj bi trebao početi tijekom siječnja kada će biti predstavljeni uvjeti.

- Paralelno s time, s kolegama iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, radimo na izmjenama pravilnika za objekte za koje nije potrebno ishodovati građevinsku dozvolu, a koje će omogućiti povećanje površine bazena za koje neće biti potrebna građevinska dozvola. Hrvatska u odnosu na konkurentske zemlje nema dovoljno bazena pa će ova akcija sasvim sigurno pozitivno utjecati na jačanje konkurentnosti turističke ponude naše zemlje te će istovremeno biti stimulans za profesionalizaciju djelatnosti, poručuju iz Ministarstva turizma.

Ovo je ministarstvo, zajedno s Ministarstvom turizma, još na Danima hrvatskog turizma u listopadu najavilo izdavanje povoljnih kredita za privatne iznajmljivače putem HBOR-a po uzoru na one koji se dijele velikim hotelijerskim tvrtkama i drugim turističkim tvrtkama s povoljnim kamatama od dva, četiri i šest posto na rok do 17 godina s počekom do četiri godine.

Nažalost, kredite će moći zatražiti samo obrti i poduzeća, a ne fizičke osobe kao vlasnici apartmana i kuća za odmor. Ovaj novi model povoljnog kreditiranja trebao bi zaživjeti prema najavama početkom godine.

Ovime su oduševljeni u Zajednici obiteljskog smještaja i turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori koji smatraju da bi se uz takve kredite uz uvedene olakšice poput podizanja cenzusa za obvezatni ulazak u sustav PDV-a i uvažavanja pravne sljednosti u djelatnosti, moglo pokrenuti tisuće malih investicija koje bi garantirale samozapošljavanje.

Treća novina koja se nudi privatnim iznajmljivačima je uvođenje kategorije difuznih hotela vrlo poznatih u Italiji u službenu kategorizaciju čime će se omogućiti da se povežu po dva, pet ili sedam privatnih iznajmljivača, ovisno o njihovom dogovoru. Jedini će uvjet biti da se u tzv. difuznom hotelu nađu objekti istog profila i iste razine usluge. To podrazumijeva i postojanje zajedničke usluge prodaje i prihvata gostiju, ali i uspostavu tržišne prepoznatljivosti. (B. BAN)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter