Prenosimo istarsku tradiciju djedova na našu djecu

Sanja Bubonjić i Jadranka Vukmirović na predstavljanju brošure (M. ANGELINI)
Sanja Bubonjić i Jadranka Vukmirović na predstavljanju brošure (M. ANGELINI)

Istarski župan Valter Flego i direktor Agencije za ruralni razvoj Istre Igor Merlić primili su u petak u pazinskom sjedištu Istarske županije predstavnike obitelji Dešković, koja je na nedavnom natječaju "Zlata vrijedan", kojega provode Ministarstvo poljoprivrede i Večernji list, dobila najviše glasova čitatelja i proglašena najboljim OPG-om u Hrvatskoj. U ime tri obitelji koje zajednički broje 26 članova i koje zajednički obrađuju poveće imanje u Kostanjici na sjevernim obroncima doline rijeke Mirne, sa županom su se u Pazinu susreli Franco Dešković, Giuliana Dešković Kervatin i Tatjana Žužić Dešković.

Motor razvoja

- Ovo mi je zasad najljepši događaj u prvim mjesec i pol dana mog novog mandata, jer biti proglašen najboljim OPG-om iz jedne u poljoprivrednom smislu ipak malene Istre, velika je stvar, rekao je župan Flego na početku susreta. Igor Merlić iz AZRRI-ja je Deškovićima poručio da su njihova postignuća u punom smislu riječi ostvarenje zamisli o razvoju ruralnog prostora kako ga promiče Istarska županija. Uspjeh ovog istarskog OPG-a, koji se uz poljoprivrednu proizvodnju već niz godina bavi i agroturizmom, poklapa se s dvadesetom obljetnicom pokretanja županijskog projekta razvoja agroturizma u Istri, ukazao je Flego, i najavio da će u upravo započetom mandatu županijska uprava pod njegovim vodstvom nastojati u potpori poljoprivrednom razvoju istarske unutrašnjosti učiniti i korak dalje u pravcu razvoja Istre kao regije biološke odnosno ekološke poljoprivredne proizvodnje.

- Radit ćemo više nego do sad i na tome da turizam otvori svoja vrata vašim proizvodima. Vaše je gospodarstvo ne samo motor razvoja već i putokaz kako mlade ljude motivirati za ostanak na selu, i Županija vam nudi svaku pomoć koja vam bude potrebna, zaključio je župan Valter Flego.

U ime obitelji Dešković županu se na prijemu i podršci zahvalila Giuliana Dešković Kervatin, zahvalivši se i svima koji su glasali za njihov OPG na natječaju Zlata vrijedan, te AZRRI-ju i županijskom Odjelu za poljoprivredu na dosadašnjoj podršci.

- Mi samo nastavljamo ono što su naši djedovi započeli i izgradili temelje da mi možemo ići dalje, a nadamo se da će i naša djeca nastaviti dugogodišnju tradiciju, rekla je Giuliana Dešković Kervatin. Budući da je župana zanimalo kakvi su konkretni problemi u njihovu radu i poslovanju, Deškovići su među glavnim poteškoćama izdvojili još uvijek neadekvatan sustav raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, probleme u plasmanu proizvoda, predugo čekanje na odobrenja za puštanje vina u promet, i akutni sve veći problem divljih svinja koje uništavaju poljoprivredne nasade. Nisu zadovoljni ni previsokim cijenama agencija koje nude usluge pripreme projekata za EU fondove.

Vino za Dalmaciju

OPG Dešković, kako je županu detaljnije predstavio Franco Dešković, obrađuje uz ostalo 15 hektara vinograda u kojima je najviše malvazije (koja je sve traženija u Dalmaciji) i terana, ima i tisuću stabala maslina, dvadeset krava i deset telaca (čiji prirodni stajski gnoj koristi za svoje nasade), proizvode još žitarice i sijeno, a agroturizam im je otvoren samo vikendom, budući da ostalih dana ima mnogo posla na kampanji.

Igor Merlić je Deškovićima ponudio da, ukoliko imaju kapaciteta, postanu AZRRI-jevi kooperanti u uzgoju istarskog goveda odnosno boškarina, a i istarskog tovara, jer je meso ovih dviju autohtonih istarskih pasmina sve traženije i AZRRI može uzgajivačima zajamčiti povojnu cijenu i siguran otkup.

Župan Flego je izvijestio da će Županija uskoro zaposliti još nekoliko konzultanata za EU projekte; spomenuo je i da su preko Zajednice hrvatskih županija pokrenute inicijative za rješavanje problema poljoprivrednog zemljišta, ili pak problema zlatne žutice vinove loze, a najavio je i da će za dva tjedna Istru posjetiti ministar poljoprivrede kojeg će se nastojati na terenu upoznati s konkretnim problemima istarske poljoprivrede. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter