Prenapucen pulski Oz

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prenapucenost pulskog zatvora nije fenomen u Hrvatskoj jer su svi zatvori prenapuceni. Za našeg posjeta u njemu su bile se 263 osobe, od kojih 191 zatvorenik (pravomocno osudene osobe), 60 pritvorenika (nepravomocno osudene osobe i osobe za koje su u tijeku istražni postupci), sedam osoba prekršajno osudenih i pet osoba koje su zadržane u prekršajnom postupku.

U Puli je 113 zatvorenika više od kapaciteta zatvora koji bi po pravilima svakom trebao osigurati prostor od cetiri cetvorna metra i 10 kubika zraka. Nedavno je nekolicina zatvorenika navodno štrajkala gladu, nezadovoljna uvjetima smještaja. Upravitelj Tihomir Marovic kaže da je u svezi navodnog dogadaja u tijeku interna istraga.

Na svakom odjelu postoji blagovaonica ili dnevni boravak. Zatvorenici su uobicajeno u svojim sobama zakljucani, a do unazad dvije, tri godine sobe su bile otkljucane i mogli su se slobodno kretati po odjelu cija dužina iznosi 20 metara. Pogodnost otkljucanih soba i slobodnog kretanja po odjelu zadržana je samo na jednom odjelu zapadnog dijela zatvora.

U njemu borave zatvorenici koji su radno angažirani izvan i unutar zatvora, a korištenje pogodnosti zaslužili su po ocjeni strucnog tima koji cine službenici Odjela tretmana, odnosno svih odjela, psiholog, pedagog, socijalni radnik, lijecnik, nacelnik Odjela osiguranja i voditelj pododsjeka za rad i strukovnu izobrazbu.

Organiziranje boravka u zatvoru zahtjevan je posao. Tako se, primjerice, mora osigurati da pritvorenici iz istog kaznenog predmeta ne dodu u medusobni kontakt, a osobe smještaju u sobe vodeci racuna o njihovoj strukturi osobnosti i težini pocinjenog kaznenog djela.

Uz te strucne komponente boravka u zatvoru, svima treba osigurati normalan ritam života: budenje i dorucak, aktivnosti ili rad, rucak, šetnje i odmor, veceru, posjete obitelji, a onda i medicinsku uslugu. Sve to prate i iznimne mjere osiguranja koje pružaju pravosudni policajci, a njih nema dovoljno: ima ih 83, a nedostaje ih 17. Zato rade prekovremeno, mjesecno prosjecno 1.500 sati.

Nedostaje i ostalih službenika - njih osam - medu kojima i psiholog, medicinski tehnicar, lijecnik, kucni majstor te administrativni referent.

U pulskom zatvoru, kaže upravitelj, vec dulje vrijeme, na srecu, nema vecih incidentnih situacija. Nema smrtnih slucajeva, nema samoozljedivanja, nema zloporaba pogodnosti, nema bjegova, silovanja, predoziranja... Tuce medu zatvorenicima su sporadicne i nisu masovne. S ovisnicima o alkoholu ili drogama rade strucni timovi, a terapija im se daje pod strucnim nadzorom i velikom kontrolom. (S. BODLAJ IVAŠIC; snimio N. LAZAREVIC)

Prokleta avlija, Hotel Sve džaba, Oz...

Sami zatvorenici pulski zatvor nazivaju raznim imenima: od »Prokleta avlija« i »Hotel Sve džaba« do »Oz«, kako im se zovu i zatvorske novine koje sami stvaraju. Potonji su mu naziv nadjenuli po popularnoj seriji o americkom zatvoru, koja se, pak, referira na poznatog »Carobnjaka iz Oza«.

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter