Premještanje Tesline urne odgođeno nakon izbora


Gradske vlasti u Beogradu odlučile su zamrznuti odluku o premještanju urne s pepelom Nikole Tesle iz muzeja u kojem se nalaze posmrtni ostaci velikana svjetske znanosti.

Ovu odluku priopćio je u subotu šef privremene uprave Beograda Siniša Mali, skoro u isto vrijeme dok je ispred Muzeja Nikole Tesle trajao prosvjed protivnika ideje o premještanju urne s Teslinim pepelom.

Građanska inicijativa "Ostavite Teslu na miru", koja na svojoj Facebook stranici okuplja više od 35.000 ljudi, u podne je počela prosvjed pred zgradom Teslina muzeja, poručivši državnoj i gradskoj vlasti te Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) da odustanu od odluke o premještanju urne s Teslinim pepelom iz Muzeja, gdje se nalazi od njegova osnivanja.

Na prosvjedu se, po izvješćima beogradskih medija, okupilo oko 1.000 ljudi, a jedan od inicijatora pokreta "Ostavite Teslu na miru" Marko Marjanović zatražio je da se što prije raskine ugovor o premještanju urne iz Muzeja Nikole Tesle na plato ispred hrama sv. Save i Narodne knjižnice u beogradskoj općini Vračar.

Istodobno, privremena gradska uprava poručila je da će o tome odlučivati nova gradska vlast nakon gradskih izbora, najavljenih istovremeno s prijevremenim parlamentarnim izborima u Srbiji 16. ožujka.

Sporazumom, koji su 28. veljače potpisali patrijarh srpski Irinej, ministrica energetike Zorana Mihajlović u ime vlade Srbije i predsjednik privremene uprave Beograda Siniša Mali, predviđeno je da posmrtni ostaci Nikole Tesle budu premješteni iz muzeja ovog velikana svjetske znanosti na plato između hrama svetog Save, gdje je planirano da Tesli bude podignut i spomenik.

Ta odluka izazvala je oštre prijepore u javnosti i medijima, a u brojnim prosvjedima na društvenim mrežama potpisnicima sporazuma osporeno je pravo da odlučuju o Teslinim posmrtnim ostacima koji su proglašeni kulturnim dobrom tako da ne mogu biti pokopani na groblju ili biti izloženi na drugom mjestu izvan ustanove zaštite, a to je upravo Muzej Nikole Tesle.

Političari su optuženi da Teslu zlorabe tijekom predizborne kampanje, a s prosvjednog skupa upućena im je poruka: "Budite odgovorni, a Teslu ostavite na miru!"

Patrijarh srpski Irinej ocijenio je ranije da bi najprirodnije bilo da Teslini ostaci počivaju na "najsvetijem mjestu srpskog naroda" - pored hrama posvećenog svetom Savi, gdje je i spomenik Karađorđu, utemeljitelju srpske dinastije Karađorđević.

Uz sve polemike i prijepore koji su uslijedili u javnosti - od SPC-a, političara do Teslinih živućih članova obitelji i skupina na društvenim mrežama, rješenje će, po svemu sudeći, sačekati da se nakon izbora formiraju gradska i republička vlast.

Političari su se povukli da ne bi riskirali u kampanji, pa zasad na sceni ostaje samo polemika udruga i ad hoc skupina na Facebooku, koje traže da urna ostane u Muzeju Nikole Tesle, gdje se nalazi više od pola stoljeća, te SPC na drugoj strani koja inzistira da posmrtnim ostacima nije mjesto u muzejima.

Uprava Muzeja u međuvremenu je više puta istaknula da Teslina urna "nije muzejski eksponat, nego kulturno dobro i spomenik koji ne treba premještati". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter