Premješta li BAT proizvodnju cigareta iz Istre u Srbiju?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Otvaranje nove BAT-ove tvornice u srbijanskom Vranju uzbudilo je zaposlenike TDR-ovog pogona u Kanfanaru. Nakon zahvale premijera Srbije Aleksandra Vučića britanskim investitorima "na preseljenju pogona iz Hrvatske", postavilo se pitanje znači li to početak kraja proizvodnje cigareta u Istri, iako se British-American Tabacco pri preuzimanju Tvornice duhana Rovinj obavezao zadržati proizvodnju u kanfanarskom pogonu u slijedećih pet godina.

U TDR-u kažu kako nije riječ o preseljenju čitave proizvodnje u susjednu državu, odnosno izvan Europske unije, nego tek o preseljenju jedne proizvodne linije u Tvornicu cigareta Vranje. "U pogledu pokrivanja proizvodnje za tržište Srbije/CEFTE, preseljena je samo jedna proizvodna linija iz TDR-a u Vranje, imajući u vidu da se tamo proizvodnja ne mora prilagođavati novoj Direktivi EU.

Prilagodba s EU-om

Samo preseljenje ove proizvodne linije ne ugrožava ni na koji način količinu cigareta koje će se proizvoditi u Kanfanaru", tvrde u TDR-u i naglašavaju kako je od trenutka preuzimanja od strane BAT-a povećan izvoz na inozemna tržišta, osobito na tržišta EU.

"U TDR-u se u posljednjim mjesecima radi prilagodba proizvodnih kapaciteta kako bi se omogućila proizvodnja duhanskih proizvoda u skladu s Direktivom EU i novim Zakonom o ograničavanju duhanskih i srodnih proizvoda. U tu svrhu su u TDR-u učinjene velike investicije kroz kupovinu novih strojeva u vrijednosti od osamdeset milijuna kuna, a provode se i značajne preinake postojećih strojeva, u koje će biti uloženo dodatnih devedeset do sto milijuna kuna", objašnjavaju u TDR-u, te kažu kako se na taj način pripremaju modernizirati i povećati svoju proizvodnju za ostala tržišta u EU, budući da tehnološka rješenja moraju omogućiti punu implementaciju Direktive EU-a.

U Srbiji, gdje je očito preseljena stara tehnologija koja ne zadovoljava propise EU-a, otvaranje novih proizvodnih kapaciteta u BAT-ovoj tvornici u Vranju dobilo je velik politički i medijski odjek. Na svečanom puštanju u rad bio je nazočan cijeli državni vrh, a u prigodnim govorima nije izbjegnuta ni "selidba" kapaciteta iz Hrvatske. Puštanjem u rad pogona vrijednog pet milijuna eura - u koji je preseljena jedna proizvodna linija iz Kanfanara - tvrtka BAT povećala je svoje proizvodne kapacitete u regiji za 40 posto. Novi proizvodni centar u Vranju postat će središnji proizvođač za zemlje članice CEFTA skupine.

Inače, BAT je jedan od najvećih investitora u Republici Srbiji, gdje je do sada investirao oko 200 milijuna eura. U cijelu Duvansku industriju Vranje posljednjih godina uložili su 120 milijuna eura, a srbijanski dužnosnici kažu kako je BAT od početka poslovanja u toj zemlji 2003. godine uplatio milijardu eura u državni proračun.

Kompanija BAT osnovana je 1902. godine i jedna je od vodećih duhanskih tvrtki na globalnom tržištu. (Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter