Premio Trieste slovackom filmu "Dom"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pobjednik ovogodišnjeg, 23. izdanja tršcanskog filmskog festivala Alpe Adria Cinema, posvecenog kinematografiji zemalja srednje i istocne Europe, dugometražni je film "Dom" slovacke redateljice Zuzane Liove. Osvojio je nagradu Premio Trieste za najbolji igrani film, a bavi se tipicnom istocnoeuropskom temom: gradnjom kuce u rodnim mjestima starije generacije žele potomcima osigurati dom, dok njihova djeca i unuci žele živjeti slobodno, negdje drugdje...

Liova je i autorica scenarija, a radi se o ceško-slovackoj koprodukciji, o lijepom filmu koji pokušava preko sukoba generacija docarati socijalne i društvene promjene u zemljama tzv. postkomunizma. Film je prvi put prikazan u Italiji i dobio je najviše bodova strucnog žirija i publike.

U cetvrtak je filmski festival zakljucen projekcijom filma "Odlazak" pokojnog ceškog književnika i politicara Vaclava Havela, te dodjelom specijalne nagrade za tridesetogodišnji rad makedonskom redatelju Milcu Mancevskom, koji je u Trstu predstavio svoj film "Majke". Nagrada je posvecena velikanima filma, a dodjeljuje je Sekretarijat Srednjoeuropske inicijative (SEI), cije je sjedište u Trstu.

U kategoriji dokumentaraca glavna nagrada dodijeljena je slovenskom redatelju Metodu Pevecu za djelo "Žene iz Aleksandrije", a najboljim kratkometražnim filmom proglašen je "Tiha rijeka" Rumunjke Ance Miruna Lezarescu.

Medu nagradenim dokumentarcima je i djelo talijanskog redatelja Diega Cenentiempa, koji je na vrlo osebujan nacin ispricao pricu Tršcanke Clely Quayat, koja je pedesetih godina napustila Trst, doselila se u Australiju i tamo se udala za poglavicu plemena Aboridžina, s kojim živi na zapuštenom otoku na sjeveru kontinenta.

Nažalost, ni ove godine u službenu konkurenciju dugometražnih filmova nije uvršten film iz Hrvatske. Od hrvatskih filmova na festivalu je u službenoj konkurenciji u kategoriji dokumentarnog filma prikazan "Album" redatelja Branka Ištvancica. U kategoriji kratkog filma prikazan je "Adieu, N" Barbare Vekaric i "Danas smo pojeli posljednju kravu" Ane Percinlic. (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter