Preminuo Zoran Ivezic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon teške bolesti u utorak u tri sata ujutro preminuo je u svome domu u 62. godini života psiholog, znanstvenik i kreativac profesor Zoran Ivezic.

Roden je 2. svibnja 1948. u Gospicu, a nakon što je diplomirao na Odsjeku za psihologiju zagrebackog Filozofskog fakulteta, dolazi u Pulu, gdje sudjeluje u pokretanju casopisa "Istarski borac". Kao zaposlenik u Zavodu za zapošljavanje do 1990. provodi programe testiranja i profesionalne orijentacije te pokrece novi sustav identifikacije nadarenih pojedinaca cemu posvecuje cjelokupan znanstveni rad sažet u esejima i nekoliko knjiga.

U sklopu projekta "Sustav identifikacije, pracenja i poticanja nadarenih pojedinaca Istre" pokrenutog s prof. ?ordom Manojlovicem osnovao je 1992. Školu kreativnosti na Velom Brijunu, koja je 1999. prerasla u Akademiju slobodnih umova Leonardo.

Utemeljio je i Novigradsko proljece te je razvio sustav stipendiranja, razne oblike stimulacije u radu u dodatnoj nastavi do niza izvannastavnih aktivnosti poput pokreta "Znanost mladima", studije baleta, likovnih kolonija i likovne škole, Jugoslavenske ljetne astronomske škole u Višnjanu, Škole mira u Mrkopolju, Spodbujanje ustvarjalnih otrok u Kopru, Istraživacke stanice u Petnici…

U vrijeme rata djelovao je kao humanitarac u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini, dok je posljednjih godina bio organizator Bunker festivala zabranjenih i zaboravljenih filmova. Puljani ce ga zapamtiti kao nevjerojatno obrazovanog i talentiranog covjeka u potpunosti posvecenog razvoju potencijala kod mladih osoba i kulture u Istri, ali i šire.


Podijeli: Facebook Twiter