Preminuo španjolski gitarist Paco de Lucia

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Španjolski flamenco gitarist Paco de Lucia preminuo je u Meksiku u 66. godini, objavila je u srijedu gradska uprava Algecirasa, njegova rodna grada na jugu Španjolske. Paco de Lucia, jedan od velikih majstora flamenco gitare, umro je od srčanog udara, objavila je novinska služba gradske uprave. Smrt gitarista predstavlja nenadoknadiv gubitak za svijet kulture, za Andaluziju, izjavio je gradonačelnik Algecirasa Jose Ignacio Landaluce.

Paco de Lucia (pravim imenom Francisco Sanchez Gomez) rođen je 21. prosinca 1947. u tom andaluzijskom gradu u pokrajini Cadiz i postao svjetski poznati gitarist koji je znao modernizirati tradicionalni flamenco spajajući ga s jazzom i crpeći inspiraciju iz različitih glazbenih horizonata. Paco de Lucia nastupio je zadnji put u nekoliko gradova Hrvatske u sklopu svjetske turneje "Paco de Lucia and band Live on Tour" 2010. godine, a održao je i odličan koncert u pulskoj Areni.

U intervjuu koji je dao za Glas Istre uoči pulskog koncerta kazao je da je Pula jedan od najljepših gradova u Europi za koncertiranje te da kada je na pozornici jednostavno ne osjeća godine.

- Dok se penjem na pozornicu, vrlo sam uzbuđen što ću svirati i zbog toga se osjećam kao mladić. Danas imam privilegij svirati kada želim, kao i svirati ono što stvarno želim svirati. Doista uživam svirati gitaru i moja znatiželja na tom području nikad ne prestaje. Tehnika sviranja je samo jedna komponenta glazbe - bez nje ne možete svirati. No, to je samo jedna komponenta! Druga komponenta je intuicija, emocionalni dio koji ne možete naučiti. To jednostavno mora izaći iz vas, kazao je De Lucia.

Poznat podatak iz biografije ovog iznimnog glazbenika je da Paco de Lucia godinama nije znao čitati notne zapise, no to mu nikada nije predstavljalo problem.

- Znam da meni osobno ne bi uopće pomoglo da naučim note. Time bih samo izgubio sposobnost slijediti vlastitu intuiciju. Jer vjerujem da, ako bih naučio note, tada bih počeo razmišljati o njima za vrijeme sviranja te bih zasigurno izgubio koncentraciju. No, da me ne biste krivo shvatili - nikako ne tvrdim da nije potrebno naučiti note! Uvijek je dobro učiti glazbu, i svaka nova stvar unaprijedit će vas kao glazbenika, ustvrdio je De Lucia.

Paco de Lucia je gitaru počeo svirati još kao petogodišnjak i često je javno nastupao, a već s 11 godina gostovao je na radiju Algeciras. Godinu dana kasnije osvojio je specijalnu nagradu na natjecanju Jerez flamenco, a prvi album je snimio 1965. godine. Od tada je snimio više od 25 albuma i surađivao s brojnim glazbenicima, od kojih valja izdvojiti Johna McLaughlina i Ala Di Meolu s kojima je činio čuveni Guitar Trio koji je za sobom ostavio jedan od najljepših akustičnih live albuma svih vremena "Friday Night in San Francisco". (Priredio B. VINCEK)

 


Podijeli: Facebook Twiter