Preminuo skladatelj i pijanist Krešimir Oblak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Aranžer, pijanist i glazbeni producent Krešimir Oblak (Koda) preminuo je u petak, 3. siječnja u 84. godini, izvijestila je Hrvatska glazbena unija (HGU).

Rođen 28. kolovoza 1929. u Zagrebu, gdje je završio gimnaziju i Muzičku školu "Vatroslava Lisinskog", Oblak je glazbu zavolio od najranije mladosti. Pod jakim utjecajem jazza, već je kao 15-godišnjak s Adalbertom Markovićem osnovao orkestar koji se zvao Admira, da bi po svršetku Drugog svjetskog rata nastupao kao pijanist i aranžer u orkestru Emanon.

Početkom pedesetih godina odlazi s Big bandom Stanka Selaka na prvi inozemni angažman u Beč, gdje stječe i međunarodna iskustva.

Godine 1957. postaje glazbeni suradnik za programe zabavne i jazz glazbe Radio Zagreba. Nakon osnivanja odjela za glazbenu proizvodnju Radiotelevizije Zagreb postavljen je za urednika - producenta Plesnog orkestra Radiotelevizije Zagreb kojeg je vodio Miljenko Prohaska. U nekoliko navrata bio je umjetnički direktor Festivala zabavne glazbe Jugoslavenske radiotelevizije u Opatiji.

Sudjelovao je u selekcijsko-prosudbenim komisijama Splitskog, Krapinskog i Slavonskog festivala, Melodijama Istre i Kvarnera te Zagrebačkog festivala, kojem je bio i direktor. Kao producent Plesnog orkestra (danas Jazz orkestar HRT-a) sudjelovao je na velikim europskim jazz festivalima i turnejama. Radio je u organiziranju i realizaciji Pjesme Eurovizije u Zagrebu (1990.).

Sve do umirovljenja 1996. godine, ali i kasnije, Oblak je surađivao s mnogobrojnim vokalnim i instrumentalnim solistima i grupama te pjevačima kao što su Ivo Robić, Drago Diklić, Gabi Novak, Višnja Korbar, Arsen Dedić, Stjepan Stanić, Tereza Kesovija, Ivica Šerfezi, Radojka Šverko, Josipa Lisac, Zdenka Vučković i dr.

Uz producentski posao, Oblak je u Savezu muzičkih udruženja Hrvatske kao urednik radio na izdavanju notnih albuma s područja zabavnih i festivalskih notnih izdanja. Pod utjecajem slavnih inozemnih orkestara Oblak je formirao svoj aranžerski opus, nagrađivan brojnim nagradama na glazbenim festivalima i natječajima.

Njegovi se tonski zapisi trajno čuvaju u fonotekama Hrvatske radiotelevizije i Croatia recordsa (bivšeg Jugotona) te ostalim arhivima u Beogradu i Ljubljani.

Oblak je bio počasni član HGU te redovni član Hrvatskog društva skladatelja.

Posljednji ispraćaj Krešimira Oblaka bit će u srijedu, 8. siječnja, u 13.40 sati iz mrtvačnice u zagrebačkom Krematoriju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter