Preminuo ruski kazališni redatelj Pjotr Fomenko

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ruski kazališni redatelj Pjotr Fomenko, utemeljitelj jednog od najpoznatijih moskovskih kazališta poznat po svojim nekonvencionalnim adaptacijama klasika, preminuo je u dobi od 80 godina, prenosi britanski BBC.

Ruski predsjednik Vladimir Putin njegovu je smrt nazvao "ogromnim nenadoknadivim gubitkom za rusku kulturu i kazalište koje je stvorio i kojemu je posvetio svoj život".

Karijeru je započeo kao glumac 1958. godine, a režijom se počinje baviti u 60-tim godinama prošloga stoljeća. Tijekom svoje je 50-godišnje karijere režirao više od 60 predstava u ruskim i inozemnim kazalištima. Sovjetske su mu vlasti neke produkcije zabranjivale kao previše politički provokativne, a 1981. je zbog sukoba s vlastima bio prisiljen otići s mjesta čelnika Lenjingradskog kazališta komedije.

Godine 1998. utemeljio je moskovsko kazalište "Pjotr Fomenko Workshop Theatre" sastavivši glumački ansambl od studenata moskovske kazališne akademije na kojoj je predavao. Slavu mu je donio inovativan pristup adaptiranju Shakespearea, Čehova i drugih klasika, iako je postavljao i neke suvremene dramatičare.

Izuzetno cijenjen među kolegama, Fomenko je smatran pionirom koji je zahvaljujući svojem vizionarstvu i dosjetljivosti rusko kazalište podigao na novu razinu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter