Preminuo redatelj Daniel Marušic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Daniel Marušic, redatelj kultne serije "Naše malo misto", umro je u bolnici u Zagrebu u 78. godini, javila je Hrvatska televizija. Marušic je poznat i kao redatelj filma "Servantes iz Malog mista" te serija "Olujne tišine", "Ptice nebeske", "Covik i po" i druge. Njegov posljednji uradak, film i serija u šest nastavaka "Bella Biondina", u završnoj je fazi montiranja. Uz drame i dramske serije, Marušic je za televiziju režirao nebrojene opere i balete, navodi HTV.
Najplodnije razdoblje u njegovom radu bile su sedamdesete godine prošloga stoljeca. Marušic je 1970., prema scenariju Miljenka Smoje, režirao seriju "Naše malo misto", cija popularnost nije nadmašena do današnjih dana. Ta je serija najpoznatiji hrvatski televizijski proizvod u vrijeme emitiranja 70-ih godina. Unatoc cinjenici da je televizor u kucanstvu tada bio luksuz, gledalo ju je oko 2,5 milijuna ljudi. Marušic je režirao samo jedan cjelovecernji igrani film - "Servantesa iz Malog mista", gdje se vratio likovima iz serije s vremenskim odmakom.
Devedesetih godina stvara dokumentarno-igrani film "Papa Sixto V." i seriju "Olujne tišine". Daniela Marušica smrt je zatekla dok je dovršavao svoj posljednji film "Bella Biondina", kojim ce se hrvatska publika još jedanput prisjetiti toga velikog redatelja i neumornog stvaraoca. Marušic se rodio u Zadvarju 21. rujna 1931. godine. Od 1951. radi u Dramskom studiju Radio Zagreba, a 1957. je na Televiziji Zagreb režirao prvu hrvatsku televizijsku operu (I. Lhotka-Kalinski: "Putovanje"). Takoder je bio redatelj i koscenarist prve igrane televizijske serije "Stoljetna eskadra" (1960.-1961.). Režirao je više od 200 televizijskih drama, opernih, operetnih, koncertnih, djecjih i drugih emisija te desetak igranih serija.


Podijeli: Facebook Twiter