Preminuo radnik Fukushime

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Radnik u 60-im godinama srušio se u potresom i tsunamijem pogodenoj japanskoj nuklearki Fukushima te je potom umro u bolnici. Nesretni muškarac u nuklearki je radio na sprjecavanju topljenja jezgri reaktora koja bi izazvala još vecu nuklearnu katastrofu u Japanu. U tvornici je ostao bez svijesti te je hitno prevezen u bolnicu gdje je umro.

Glasnogovornik tvrtke koja upravlja nuklearkom kazao je ranije kako je radnik u vrlo teškom stanju, no nije mogao potvrditi njegovu smrt.

"Potvrdeno je da taj radnik nije bio ozracen", kazao je Shotaro Okawara. Objasnio je da je muškarac u nuklearku nosio opremu koja je trebala pomoci u ispuštanju kontaminirane vode iz oštecenih reaktora.

Golemi tsunami, koji je nastao nakon potresa jacine 9 po Richteru 11. ožujka, iskljucio je sustav hladenja u nuklearki što je dovelo do pregrijavanja gorucih cijevi u nekoliko reaktora te djelomicnog topljenja jezgre i eksplozija. Radnici od tada  vodom polijevaju reaktore i bazene s gorucim cijevima kako bi pokušali sprijeciti pregrijavanje i otpuštanje još vecih kolicina radioaktivnih materijala.


Podijeli: Facebook Twiter