Preminuo Mrožek, majstor kratke priče

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poljski pisac i dramatičar Slavomir Mrožek preminuo je u 84. godini u svom domu u Nici u Francuskoj - objavio je njegov izdavač Noir sur Blanc. Mrožek je rođen 1930. u Borženćinu, na jugu Poljske, radio je kao novinar, kasnije u kazalištu, a karijeru je počeo kao ilustrator i satiričar 1950. godine, da bi od 1953. godine redovito  objavljivao svoje crteže i satire u tjedniku Pšekroj.

Prvu dramu,"Policija", objavio je 1958., a pet godina kasnije već je emigrirao iz Poljske, najprije u Italiju, da bi kasnije živio u Francuskoj, SAD-uNjemačkoj i Meksiku. U sukob s poljskim vlastima došao je 1968., u vrijeme sovjetske okupacije Čehoslovačke, kad je protestirao zbog sudjelovanja poljske vojske u Varšavskom paktu i okupaciji, a javno je kritizirao i uvođenje izvanrednog stanja u Poljskoj 1981. godine.

U Poljsku se vratio 1996. godine želeći sudjelovati u demokratskim promjenama, ali je razočaran, i oporavljen od moždanog udara koji j preživio 2002., zemlju opet napustio 2008. i nastanio se u Nici u Francuskoj. (M. M./NL)


Podijeli: Facebook Twiter