Preminuo Lucio Dalla

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedan od najpoznatijih talijanskih kantautora, legendarni Lucio Dalla, koji je na pozornicama proveo nekoliko desetljeca, umro je u cetvrtak uslijed srcanog udara u Montreauxu u Švicarskoj gdje se nalazio na koncertnoj turneji. Dalla je u nedjelju trebao proslaviti svoj 69. rodendan.

Glazbenu je karijeru zapoceo 1964. godine kada je kao 21-godišnjak snimio svoju prvu singlicu. Godine 1966. debitirao je na festivalu talijanske kancone, Sanremu, na kojem se ove godine i posljednji put pojavio u izravnom televizijskom prijenosu.

Sedamdesetih je suradivao s bolonjskim pjesnikom Robertom Roversijem, a potom se sve više okretao vlastitom autorskom izrazu. Slavu i komercijalni uspjeh ostvario je osamdesetih godina prošloga stoljeca nizom medunarodno popularnih pjesama kao što je "Caruso", nastala 1986. godine.

Pored "Carusa" Dallu su proslavile i pjesme "Piazza Grande", "L'anno che verra'", "4. Marzo 1943. (Gesu' bambino)", "Caro amico ti scrivo" i druge, a hit singl "Attenti al lupo" iz 1990. ponovno je potvrdio njegov status europske zvijezde.

Osim što je bio poznati kantautor, bio je vrstan klarinetist i saksofonist.

Dalla je roden u Bologni 1943. godine. Pohadao je crkvene škole, gdje je ucestalo nastupao u raznim predstavama i recitalima. Uskoro se posvetio jazzu, a kao klarinetist bio je clan benda Rheno Dixieland Band. U njemu je svirao i danas poznati režiser Pupi Avati, no kada je Avati vidio i cuo Dallu i njegov talent, okrenuo se filmskim vodama napustivši glazbu.

Na festivalu Cantagiro zapazio ga je legendarni Gino Paoli, koji ga je nagovorio da pocne solisticku pjevacku karijeru. Kasnije se posvetio i beat izricaju, a suradivao je s brojnim glazbenim skupinama te kantautorima. Posebno je poznata bila njegova suradnja s Giannijem Morandijem, koja je okrunjena plocom koju su snimili krajem osamdesetih, "Dalla/Morandi", s tekstovima Mogola, Battiata, Rona i drugih.

Posljednjih se godina Dalla posvetio i režiranju opera, a njegove europske i svjetske turneje bile su iznimno posjecene. (Priredila Vanesa BEGIC)


Podijeli: Facebook Twiter