Preminuo likovni umjetnik Emil Bencic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tiho, samozatajno, kako je i živio, u Rijeci je u ponedjeljak umro Emil Bencic, izniman umjetnik keramicar i izniman covjek, ako ste imali srecu vidjeti ispod površine. Njegova umjetnost, s druge strane, bila je sve samo ne tiha i samozatajna - glasno su se pred njom otvarala vrata domacih i svjetskih izložbenih prostora. Nakon prve samostalne izložbe 1955. Bencic je redao uspjehe, nagrade i priznanja, ucio i prenosio na djecu - do posljednjeg daha.

Emil Bencic bio je životom i djelom Porecan, ugledan i cijenjen posvud, a u vlastitom gradu gotovo zapostavljen. Zahvaljujuci onima koji su cijenili njegov osebujan karakter i njegova umjetnicka djela, Bencic je dvostruki gradski laureat - 1993. dobio je nagradu "Sv. Mauro", a 1999. nagradu "30. april". Naravno da mu je to znacilo puno, premda je živio tako kao da govori "baš me briga što mislite".

Zatvoren u svoj kreativni umjetnicki svijet u koji nije lako propuštao ravnodušnost svijeta oko sebe, radio je ono što ga je veselilo, igrao se, oblikovao, ucio, prenosio. Sretnici koje je propustio u svoju intimu imali su prilike s njim popiti kavu iz šalica koje je napravio svojom rukom, razgledati njegove radove nastale u više od pola stoljeca u izložbenom prostoru u kuci u Varvarima.

Bencic je bio covjek koji nije kroz život hodao tražeci simpatije prolaznika. Cinilo se da mu je bilo svejedno, ali tankocutnom covjeku, kakvog otkrivaju njegovi likovni radovi, ne može biti svejedno. Medutim, družio se s djecom, intenzivno i kreativno - od radionica u SOS djecjem selu do onih u Skitaci s djecom s posebnim potrebama. Rekao mi je da voli raditi s njima zbog toga što ne skrivaju ushit jer rade nešto što ostaje, što drugi ljudi doticu i hvale.

Rekao mi je, prije godinu dana kada smo razgovarali za Glas Istre, da mu se dok gleda svoje ranije radove izložene u kuci cini da je od svakoga od njih mogla biti jedna izložba, ali da mu se žurilo dalje. Raskoš njegova opusa svjedocit ce da je bio znatiželjan umjetnik ogromne energije koja je izlazila iz nesputane kreativne igre velikog djecackog intenziteta i eruptivne emocionalne inteligencije. (Sniježana MATEJCIC)


Podijeli: Facebook Twiter