Preminuo književnik Zvonimir Balog

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zvonimir Balog, najnagrađivaniji dječji pisac, umro je u nedjelju, 2. studenoga u Zagrebu u 83. godini, izvijestilo je danas Društvo hrvatskih književnika (DHK).

Pjesnik, prozaik, slikar, kipar i ilustrator, Zvonimir Balog stvorio je impozantan opus od sedamdesetak knjiga za djecu i odrasle. Autor je slikovnica, zbirki pjesama, priča, eseja, romana, aforizama, dramskih tekstova, scenarija i dviju antologija. U teoriji književnosti i književnoj kritici smatra se utemeljiteljem suvremene hrvatske dječje poezije, tvorcem nonsensa i osebujna humora. Prema ostvarenom opusu, originalnosti i književnoj vrijednosti prvo je ime hrvatske književnosti za djecu i mladež. Njegove pjesme i prozu karakteriziraju igre riječima, slogovima, glasovima, etimologijom, slikama i značenjima.

Mnoge će ga generacije pamtiti po zbirkama pjesama "Male priče o velikim slovima (1970.), "Nevidljiva Iva" (1970.), "Pjesme sa šlagom ili šumar ima šumu na dlanu" (1975.), "Jednožeki Ok" (1981.), "Veseli zemljopis" (1983.), "Bijesne gliste" (1989.) ili "Pusa od krampusa" (1993.) Napisao je i nekoliko knjiga dječje proze ("Ja magarac" (1973.), "Zeleni mravi" (1977.), "Bonton" (1986.), roman "Bosonogi general" (1988.) te "Male ljudetine, hrvatske stilske vježbetine" (1993.). Osim za djecu, pisao je i za odrasle ("Ekvilibrij", 1986., "Riba na biciklu", 1977., "Šus zvijezda", 1997.) te humorističku i satiričku prozu ("Pogled na Zemlju", 1988.).

Više od četvrt stoljeća njegove su knjige na popisu obavezne školske lektire, djela su mu zastupljena u antologijama za djecu i odrasle, a mnoge njegove pjesme su uglazbljene. Najnagrađivaniji dječji pisac, Zvonimir Balog šest puta je dobio Nagradu Grigor Vitez (Zagreb), četiri puta Nagradu Ivana Brlić-Mažuranić (Zagreb), dva puta jugoslavensku nagradu Mlado pokolenje (Beograd), nagradu Zmajevih dečjih igara (Novi Sad), Nagradu Mali princ (Tuzla) za najbolju knjigu u Republici Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori i Nagradu Kiklop (Pula) za knjigu godine.

Dobitnik je Goranove plakete za pjesništvo i Nagrade Visoka žuta žita za trajni doprinos hrvatskoj književnosti. Dobitnik je međunarodne nagrade, diplome IBBY Honour List (Časna lista IBBY-a) 1996. godine za knjigu poezije "Pusa od Krampusa". Za ukupno djelo odlukom Predsjednika Republike odlikovan je redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Godine 2002. bio je nominiran za najveću svjetsku nagradu za dječju knjigu, Andersenovu nagradu, a 2003. za Astrid Lindgren Memorial Award for Literature koju je u spomen na veliku spisateljicu ustanovila švedska vlada. Kao likovni umjetnik i ilustrator svojim je slikama, crtežima i skulpturama sudjelovao na pedesetak izložbi i dvadesetak bijenala i trijenala u zemlji i inozemstvu. Književno djelo Zvonimira Baloga poznato je i čitateljima izvan Hrvatske, a tekstovi su mu prevedeni na dvadeset jezika. Najznačajniji je prijevod "Bontona" na engleski jezik u izdanju Društva hrvatskih književnika pod naslovom "Nice Manners or How I Can Avoid Growing Up to Be a Twit".

Zvonimir Balog rodio se 30. svibnja 1932. u Svetom Petru Čvrstecu nedaleko od Križevaca. Završio je Školu primijenjenih umjetnosti i Pedagošku akademiju u Zagrebu, a okušao se u brojnim zanimanjima pa je tako bio administrator, pipničar, dekorater, odgajatelj u gimnazijskom domu, soboslikar, nastavnik, predavač na Pedagoškoj akademiji, urednik dječjih časopisa "Smib" i "Modra lasta" te urednik u dramskom programu HTV-a.

Vrijeme i mjesto ispraćaja bit će naknadno objavljeni. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter