Preminuo general Imra Agotic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i jedan od najpoštovanijih casnika Hrvatske vojske, general-bojnik Imra Agotic, umro je u 70. godini u Zagrebu od srcanog udara.

Na poziv Franje Tudmana, kao pukovnik JNA rano je prešao u Hrvatsku vojsku. Od osnutka je bio u Glavnom stožeru Zbora narodne garde. Nešto duže od mjesec dana u kolovozu i rujnu 1991. zapovijedao je Zborom narodne garde, a nakon što je zapovjedništvo 14. rujna preuzeo general Anton Tus, u listopadu je poceo osnivati Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, kojim je zapovijedao sve do kraja rata. Bio je i glavni pregovarac s JNA o njezinu odlasku iz Hrvatske. Kada je Stjepan Mesic postao predsjednik Republike, Agotic je bio njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost te za vojna pitanja. Umirovljen je kao general HV-a.

U povodu smrti Imre Agotica bivši predsjednik Stjepan Mesic za naš je list izjavio kako Agoticeve zasluge, kao ni drugih visokih casnika koji su u Hrvatsku vojsku došli iz JNA, "nisu dovoljno verificirane".

- Bio je sjajan profesionalac, patriot. Agotic i general Anton Tus, te drugi casnici iz JNA, kao profesionalci najviše su pomogli osnutku HV-a. Njihovom zaslugom Hrvatska je imala manje žrtava nego što bi ih bilo da nisu bili na našoj strani. Znali su vojno razmišljati, i zato su njihove zasluge velike. Bilo je mnogo zaslužnih i hrabrih, ali hrabrost je jedno, a znanje nešto drugo. Trebalo je mnogo znanja da bismo pobijedili u ratu, kazao nam je Mesic, kojega je Agoticeva smrt iznenadila i zatekla.

- Nedavno smo razgovarali. Bio je sasvim zdrav, puno je govorio o tome da se angažirao u poljoprivredi, zasadio orahe, i da uskoro ocekuje plodove, kazao je Mesic.

Prisjetio se kako su "neki krugovi" u vojsci 2000., kada je postao predsjednik, casnike dijelili na "naše" i "njihove".

- Najviše sam inzistirao da se to promijeni, i uspjeli smo. Svi casnici HV-a bili su naši, stasali u JNA ili u HV. Casnicima JNA bilo je i teže, jer su znali da ce ih puno više maltretirati ako ih zarobi neprijateljska JNA. Uloga casnika JNA u HV bila je važna i zato što je njihov prijelaz u HV bio mobilizirajuci za naše vojnike, jer ako su visoki casnici JNA prelazili na hrvatsku stranu, onda je bilo jasno da je to prava strana. Kada je trebalo odluciti izmedu Hrvatske i invalidne Jugoslavije, bilo je jasno da su ti ljudi za Hrvatsku, kazao nam je Mesic.

Imra Agotic roden je u Gorjanima kod Osijeka 12. sijecnja 1943. Završio je Vojnu akademiju i Školu narodne obrane, te magistrirao na FPZ-u u Zagrebu. Odlikovan je Redom Nikole Šubica Zrinskog, Redom bana Jelacica, Spomenicom Domovinskog rata i Spomenicom domovinske zahvalnosti. Dobio je medalje Bljesak, Ljeto "95. i Oluja. (Boris PAVELIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter