Preminuo Edoardo Rajkovic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U ponedjeljak je u 91. godini prestalo kucati srce Edoarda Rajkovica, jednog od najvecih sportskih djelatnika u Istri u prošlom stoljecu. Iako je na spomen njegova imena prva asocijacija biciklizam, šjor Edi je bio aktivan i u drugim sportovima.

Ipak, biciklizam je bio njegov život i u tom ce sportu postati jedan od najjacih autoriteta bivše Jugoslavije, nadaleko poznat u Europi i svijetu. Rajkovic je utemeljio biciklisticki klub koji se zvao Siporex, Pula, Uljanik, Ytong, a njegovo "remek-djelo" je utrka Kroz Istru koja je svoje prvo izdanje doživjela 1949. godine. U njenu je organizaciju bio ukljucen 40 godina, a na celu utrke ga je naslijedio Claudio Bearzi kojega je Rajkovic pripremao tri godine za tu funkciju. Danas je ta utrka u najužem krugu najjacih juniorskih utrka na svijetu.

Rajkovic je "stvorio" niz velikih biciklista, medu kojima Nevija Valcica, Cvitka Bilica i Bruna Bulica. Oni su prvi medu mnoštvom velikih biciklista koje je Pula odgojila u svojim redovima. Kao savezni selektor Jugoslavije, Rajkovic se dicio medaljama sa Svjetskog prvenstva, Mediteranskih igara, prvenstava Balkana, a posebno je pamtio pobjedu Cvitka Bilica 1974. godine na velikoj utrci Oslobodenja u Rimu, neslužbenom svjetskom prvenstvu.

U njegovoj "sportskoj iskaznici" stoji da je bio tajnik FISAH-a, fiskulturnog saveza Hrvatske za Pulu i tajnik Proletera, društva koje je imalo boksace, atleticare, veslace, nogometaše... Bio je i sudac s položenim ispitom za boks, nogomet i, naravno, biciklizam.

- Obožavao sam biciklizam, nema se što reci. Volio sam ja i druge sportove, družio se s boksacima, nogometašima, svi su bili super. Ipak najveca je ljubav bila Pula, Uljanik, Siporex, kako se klub vremenom zvao - znao je reci Rajkovic, koji je pedesetih godina jedno vrijeme bio i dopisnik Glasa Istre.

U moru nagrada koje je osvojio tu su Trofej SFK-a Hrvatske 1959, Nagrada Grada Pule '69, Ordeni sa srebrnim vijencima bivše države ('66 i '75), Zlatna lenta saveznog SFK-a ('67) i Nagrada SFK-a Pule ('92), Nagrada za životno djelo Saveza sportova Istarske županije ('04). (Giuliano LIBANORE)


Podijeli: Facebook Twiter