Preminuo Davor Lorković

Davor Lorković (1936. - 2016.)
Davor Lorković (1936. - 2016.)

U Puli je preminuo Davor Lorković, uvaženi glazbenik - pijanist, harmonikaš, voditelj orkestra, skladatelj i aranžer jazz usmjerenja.

Lorković, rođen u Pakracu 10. svibnja 1936. godine, bio je jedan je od osnivača i dugogodišnji voditelj Big Banda Pula. Njegova se maštovitost, kreativnost, spretnost i veliko znanje ogledalo u svakoj autorskoj skladbi i aranžmanu, a najviše u samom sviranju, u harmonijama koje je odabirao, u zadivljujućim solističkim improvizacijama. Neizostavne su i Lorkovićeve autorske kompozicije, kao što su: "Day Of, Edens Monotony", "Cafe Cream", "Winter In My Room" i druge. Osim za Pulski Big Band, Lorković je pisao aranžmane i za brojne druge sastave, a Lorkovićeve skladbe i aranžmane s radošću je izvodio i pulski Salonski orkestar, kao i Revijski orkestar Pula. Čak je i proslavljeni Boško Petrović karijeru započeo u Kvartetu Davora Lorkovića.

Lorkovića je njegov beskompromisni glazbeni put vodio od Zagreba i Sarajeva, preko Njemačke, do Pule i Istre. Aranžirao je i snimao skladbe za radio postaje, svirao s brojnim poznatim solistima, održao nebrojene nastupe u zemlji i inozemstvu. Bio je potpuno posvećen glazbi, nekonvencionalan i neukalupljen, Upravo uz Lorkovića prve su korake u svijetu jazza učinili brojni pulski jazzeri srednje i mlađe generacije, od kojih je više njih svoje znanje nastavilo obogaćivati na sveučilištima diljem Europe.

Kao član Hrvatske glazbene unije, Davor Lorković je 2002. godine nagrađen Nagradom Status HGU-a za najboljeg instrumentalista, kao jazz harmonikaš, u kategoriji Udaraljke i ostali raznorodni instrumenti, a uz ostalo nagrađen je i Nagradom Grada Pule.

Davor Lorković bit će pokopan u utorak u 14.30 sati na Gradskom groblju u Puli. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter