Preminuo Branko Črnac Tusta


Sinoć je četvrt prije ponoći u 57 godini preminuo Branko Črnac - Tusta, frontmen legendarnih KUD Idijota. Črncu je lani dijagnosticiran rak grla, a potom i rak pluća od kojeg je u konačnici umro.

Humanitarni koncert koji se trebao održati 24. listopada za Tustu u Uljaniku naziva "Je*** ti rak! Branko Črnac Tusta - Za tebe!" i na kojem su trebali nastupiti Dubioza Kolektiv i Atheist Rap održat će se, a prihodi s koncerta biti će dodijeljeni njegovoj obitelji.

Nakon što se vijest o Tustinoj bolesti proširila bend je lani u travnju objavio službeni dopis u kojem se navodi da je Tusta trenutno na bolovanju. "Po svemu tome ispada da je 26. veljače 2011. u Zelenom gaju u Sloveniji bio zadnji koncert koji je Tusta otpjevao s nama, u ovoj fazi karijere. Ostatak benda odlučio je nastaviti u reduciranoj formaciji - kao trio", pisao je tada gitarist KUD Idijota Sale Veruda.

Lani su u svibnju Idijoti slavili 30. rođendan, a budući nije mogao biti prisutan na koncertu Tusta se javio telefonom i svima poručio: "Obećavam da ćemo prvom idućom prilikom u Puli napraviti svirku. Liječim se, sve je okej i dobro se osjećam. Dobro se zabavljajte!" Da u svojoj borbi protiv tumora ne odustaje potvrdio je telefonskim javljanjem na humanitarnom koncertu održanom za njega u veljači ove godine: "Kako vas je lijepo čuti, nevjerojatno! Adrenalin mi je odmah skočio! Dragi moji ljudi, bučni ste za poludit'. Šta da vam kažem, prekrasni ste. Borim se na sve moguće načine."

Iako Idijoti postoje od 1981., Tusta se bendu priključio 1985. godine. Bend je postigao širu popularnost kada je 1987. godine pobijedio na Omladinskom festivalu u Subotici. Njihova prva velika ploča i dosad njihov najprodavaniji album objavljen je 1990. godine pod nazivom "Mi smo ovdje samo zbog para". Nakon nje slijedile su ploče "Glupost je neuništiva", "Tako je govorio Zaratusta", "Istra ti materina" zajedno s Francijem Blaškovićem i grupom Gori Uši Winnetou, "Megapunk", "Cijena ponosa" i "Remek-djelo". Iako dugo najavljivan novi album Idijota "Zbogom Istro" koji je trebao biti objavljen još 2010. godine još nije ugledao svjetlo dana.
 
Branko Črnac Tusta će biti pokopan u srijedu u 14.30 na pulskom Gradskom groblju. (B. VINCEK)

Sutra izložba, za godinu dana memorijalni festival punka

Sutra navečer će se u kinu Valli u 19.30 održati izložba pod nazivom "50 godina rock glazbe u Puli" na kojoj će biti održan i hommage Tusti u čast.

Retrospektivna izložba o povijesti pulske subkulturne glazbene scene obuhvaća razdoblje od 1962. pa sve do 2012. godine. Bit će prikazano 50 fotografija glazbenih sastava, aktera, mjesta za izlaske, te najvažnijih događaja koji su obilježili to vrijeme i tako prenijeti svojim sugrađanima djelić slike kako najjužniji grad istarskog poluotoka punim plućima živi rock'n roll već punih 50 godina. Među ostalim će vidjeti i ekskluzivne, nikad viđene fotografije kada je nastajao rock, kako u svijetu, tako i kod nas. (M. Ra.)


Podijeli: Facebook Twiter