Preminuo Allen Lanier, osnivač Blue Oyster Culta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kultna rock grupa Blue Oyster Cult objavila je na svojoj Facebook stranici da je u 67 godini preminuo jedan od osnivača ovog benda, Allen Lanier.

- Imamo izrazito tužnu vijest. Izgubili smo člana grupe i prijatelja Allena Laniera. On je preminuo od komplikacija opstruktivne plućne bolesti, a nadživjele su ga supruga Dory, sestra Mary Anne i majka Martha. Iako je prestao odlaziti na turneje još 2006. godine, Allen se ipak vratio na pozornicu, te je ispalo da je to bio njegov posljednji nastup, na reunionu Blue Oyster Culta na obljetničkom koncertu u New Yorku u povodu 40 godina rada grupe prošle godine u studenom. DFTR dragi čovječe. Volimo te i nedostaješ nam, poručuju članovi grupe na svom Facebook profilu.

Inače, "DFTR" je akronim naslova najpoznatije pjesme benda, "Don't Fear the Reaper". U povodu Lanierove smrti, oglasio se i pjevač Blue Oyster Cluba Eric Bloom:

- Preminuo je moj jako dobar prijatelj Allen Lanier. Nedostajat će mi taj frajer, čak iako nismo već dugo razgovarali. Bio je izuzetno talentiran i kao glazbenik i kao mislilac. Doslovno je proždirao knjige, svakakvu literaturu, a posebice komparativnu religiju. Vozili smo se godinama zajedno, dijelili spavaće sobe u ranim danima. Zabavljali se, smijali, svirali. Svi fanovi Blue Oyster Cluba oplakivat će njegovu smrt…, poručuje pjevač grupe Eric Bloom, dodajući: "Upravo je Allen čuo još 1968. godine neke moje stare snimke s koledža, i sugerirao mi da se okušam kao pjevač. Mnogo je to divnih uspomena, kroz 40 godina zajedničkog druženja i rada. Možda on sad svira neku pjesmu s Jimom Carrollom", kaže Bloom.

Lanier, jedan od osnivača Blue Oyster Culta, svirao je klavijaturu i ritam gitaru, a autor je i brojnih pjesama Blue Oyster Culta, poput "True Confessions", "Tenderloin", "Searchin' for Celine", "In Thee" i "Lonely Teardrops".

Također, skladao je glazbu i za druge glazbenike, poput Patti Smith, Jima Carrolla, grupe The Dictators, Clash i druge.

Prvi Lanierov nastup s bendom, koji se tada zvao Soft White Underbelly, bio je 1967. godine. (T. T.)


Podijeli: Facebook Twiter