Preminula Vesna Girardi Jurkić

Vesna Girardi Jurkić (N. LAZAREVIĆ)
Vesna Girardi Jurkić (N. LAZAREVIĆ)

Sinoć je iznenada preminula dr. sc. Vesna Girardi Jurkić, poznata pulska arheologinja, dugogodišnja ravnateljica Arheološkog muzeja Istre i nekadašnja ministrica kulture.

Vesna Girardi Jurkić rođena je u Zagrebu 1944. godine, a već 1947. je preselila s roditeljima u Istru. Diplomirala je arheologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Prvo radno mjesto bilo joj je u Arheološkome muzeju Istre u Puli, gdje je bila prva mlada kustosica-pedagoginja.

Kroz primijenjenu arheologiju animirala je mlade za arheologiju. Boravila je šest mjeseci na studijskom putovanju u Ateni, gdje je učila kako uključivati kulturnu baštinu u turizam, a njezino zalaganje na izradi suvenira, kopijama arheoloških nalaza prepoznao je i nagradio Turistički savez Jugoslavije.

Vodila je Antičku zbirku i arheološke radove, bila samostalna arheologinja istraživačica velike nekropole Burle, zatim ravnateljica Arheološkoga muzeja Istre u Puli, a radila je i na arheološkom parku Nezakcij, koji je prvi arheološki park na otvorenome. Također je radila na restauraciji i rekonstrukciji pulske Arene. Utemeljila je edicije Katalozi i monografije, Mali katalozi te bila urednica časopisa Histria Archaeologicae.

Autorica je više od 120 izložaba među kojima i "Arheologija i umjetnost Istre" u Zagrebu, Beogradu, Sarajevu, Ljubljani te izložbe u Veneciji 1985. i dviju izložaba u Americi;" Iz sakralne riznice Istre", koja je bila otvorena i u MUO-u početkom 1990.-ih.

Bila je vodič za talijanski, engleski i francuski jezik u kabinetu predsjednika Tita, pomoćnica ministra kulture, ministrica kulture Republike Hrvatske u vrijeme Domovinskog rata i veleposlanica UNESCO-a.

Uz visoke državničke funkcije ostala je raditi u struci. Autorica je oko 400 znanstvenih radova. Njezinom zaslugom tri su grada proglašena svjetskom kulturnom baštinom: Poreč, Šibenik i Trogir.

Obnašala je dužnost ravnateljice Međunarodnoga istraživačkog centra za arheologiju Brijuni-Medulin. "Čarobna Istra", još je jedan međunarodni projekt koji je radila kao veleposlanica UNESCO-a.

Za izložbu "Sjaj antičkih nekropola", dobila je permanento pokroviteljstvo predsjednika UNESCO-a Federica Mayora.

Dobitnica je sedam najviših državnih odlikovanja, počasna je građanka nekoliko gradova te dobitnica nagrade Hrvatskog arheološkog društva 2005. godine.

Ispraćaj Vesne Girardi Jurkić bit će u utorak, 28. kolovoza u 11 sati na pulskom groblju, a pokop istog dana u u Zagrebu na Mirogoju, u obiteljskoj grobnici Jurkića. (GI; M. Ć.)


Podijeli: Facebook Twiter