Preminula djevojčica: Uzrok smrti nije meningitis

(Ilustracija/Dejan ŠTIFANIĆ)
(Ilustracija/Dejan ŠTIFANIĆ)

Vijest o iznenadnoj smrti četverogodišnje djevojčice odjeknula je Pulom i potaknula brojna nagađanja o mogućem uzroku smrti. Informaciju da je jučer preminula djevojčica potvrdio nam je glasnogovornik pulske Opće bolnice Goran Paić. Kazao je da je u djelatnosti za pedijatriju OB Pula 19. veljače godine u jutarnjim satima zaprimljena maloljetna pacijentica u teškom stanju.

- Unatoč poduzetim hitnim mjerama reanimacije i liječenja, pacijentica je preminula. O kliničkom toku bolesti upoznat je Zavod za javno zdravstvo Istarske županije glede mogućih profilacijskih mjera. Ukoliko se naknadno prikupe podaci koji su od značaja za javnost, o istome će biti izdano posebno priopćenje, naveo je Paić. Iako iz bolnice nisu potvrdili uzrok smrti djevojčice, u javnosti se pojavila sumnja da je preminula od meningitisa.

No, ni voditeljica epidemiološke službe županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Vlasta Skopljak to nije mogla potvrditi. Nije nam otkrila niti dob djevojčice, kazavši tek da se radi o djetetu vrtićke dobi. Naglasila je da su sva djeca koja su s djevojčicom bila u kontaktu, kao i njeni najbliži, primili kemoprofilaksu, a riječ je o zaštitnoj terapiji, kako bi se eliminirala bakterija. To znači da su sva djeca iz vrtićke skupine koju je polazila dobila spomenutu preventivnu terapiju.

Kako neslužbeno doznajemo, u međuvremenu je isključena mogućnost da je djevojčica preminula od meningitisa, a uzrok smrti djevojčice se još istražuje. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter